Noten 23 t/m 25/HOOFDSTUK I

[23]

NOS

SPREIDINGSWET OF NIET, BERGEN GAAT DOOR MET OPVANG:

”IS ONZE MORELE PLICHT”

27 SEPTEMBER 2023

https://nos.nl/artikel/2492047-spreidingswet-of-niet-bergen-gaat-door-met-opvang-is-onze-morele-plicht

In de Tweede Kamer gaat het vandaag opnieuw over de veelbesproken spreidingswet. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil die invoeren om de opvang van asielzoekers beter over het land te spreiden. Over de wet is het al vaak gegaan en of hij de eindstreep haalt, is nog niet duidelijk. Dat leidt ertoe dat sommige gemeenten de hakken voorlopig in het zand zetten als het gaat om nieuwe opvangplekken. Andere lopen juist op de wet vooruit.

Zandvoort is een van de gemeenten die niet zitten te wachten op de komst van een azc. De gemeente kreeg de opdracht om 65 asielzoekers op te vangen en daarvoor een geschikte locatie te zoeken. Parkeerterrein De Zuid in de duinen, grenzend aan vrijstaande huizen met zeezicht, was een van opties. Van harte ging het niet. “Ik heb van het begin af aan gezegd: de enige reden om asielzoekers op te vangen is de spreidingswet die ons dwingt dit te doen”, zegt wethouder Martijn Hendriks.

Veel verzet

Vanuit de raad, maar ook vanuit bewoners, kwam veel verzet. Er waren tegengeluiden als “straks vallen ze onze vrouwen in bikini’s lastig op het strand of gaan ze in de duinen slapen”, beaamt Hendriks. Maar ook bouwen in een natuurgebied en het woningtekort waren pijnpunten.

“De wachtlijst voor sociale woningbouw is negen jaar, dus ik snap heel goed dat ik vragen kreeg als: mijn zoon van 30 zoekt al jaren een woning, wat gaan jullie daaraan doen?”

De wethouder noemt de spreidingswet een voorbeeld van zwak bestuur vanuit de Rijksoverheid. “Er is een probleem en de gemeenten mogen het oplossen. Wij kunnen nog zo goed dweilen, maar uiteindelijk zal die kraan een keer dicht moeten.” Hij wacht af hoe de spreidingswet vorm krijgt: een azc in Zandvoort komt er voorlopig niet.

Zo verloopt het debat

Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de spreidingswet. Als die wordt aangenomen, moet de wet naar de Eerste Kamer waar BBB bepalend is voor steun. BBB-leider Van der Plas zei in het debat dat ze een landelijk asielquotum van 15.000 asielzoekers per jaar wil. Dat is fors minder dan de ruim 46.000 mensen die vorig jaar naar Nederland kwamen. Ook wil Van der Plas gemeenten niet dwingen tot opvang.

Het CDA wil gemeenten meer tijd te geven om opvangplekken te regelen. Dat plan kan op een ruime meerderheid rekenen. Veel rechtse partijen zijn ervan overtuigd dat een eerlijkere verdeling van asielzoekers over Nederland een aanzuigende werking zal hebben. En ook de VVD wil dat er eerst iets aan de instroom van asielzoekers wordt gedaan.

Anders dan Zandvoort wacht de Noord-Hollandse gemeente Bergen niet op een definitieve uitkomst van hoe de spreidingswet eruit komt te zien. In een voormalige kampeerboerderij worden in deelgemeente Egmond-Binnen vanaf 1 oktober 30 meisjes tussen de 15 en 18 jaar opgevangen, alleenreizende minderjarige vluchtelingen. Na vier maanden gaan ze naar een voormalig zorgcentrum in Schoorl, waar plek is voor 55 jongeren. Daar kunnen ook jongens bij komen.

“Ik vind het een morele verantwoordelijkheid om aan opvang bij te dragen”, zegt de Bergense burgemeester Lars Voskuil. Dat andere gemeenten het niet doen, is hun eigen keuze en hangt af van de lokale en politieke situatie. Hier in Bergen merk ik dat er een breed draagvlak is onder onze inwoners.”

Volgens Voskuil zijn er heus ook zorgen. Begrijpelijk, vindt hij. “Maar we hebben hier eerder een crisisnoodopvang en meerdere azc’s gehad en dat is altijd goed gegaan. Bergen is een sociale gemeente, die dit graag doet.”

Van verrijking tot zorgen

Weinig wanklank klonk maandagavond tijdens een inloopavond in de dorpskerk voor bewoners. “Iedereen is welkom, deze jongeren zijn gevlucht uit een land waar wij niet mee willen ruilen”, zegt de een. “Een verrijking”, zegt een ander.

Een bewoner hoopt op versterking van de plaatselijke voetbalvereniging en wat extra levendigheid met de komst van jongeren. “Wij hebben de middelen en ook de mensen om de jongeren een fijne plek te bieden die ze nodig hebben.”

Maar zorgen zijn er ook. “Het zijn pubers. Ze moeten wel bezig worden gehouden. Als het niet lukt met school, dan gaan ze zich vervelen en de straat op”, zegt een inspreker. “Ze hebben veel meegemaakt, ze hebben wel traumabegeleiding nodig, maar hebben we daar genoeg mankracht voor?”, vraagt een jongerenwerker zich af.

EINDE

[24]

WIKIPEDIA

LARS VOSKUIL

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lars_Voskuil

[25]

“Ik vind het een morele verantwoordelijkheid om aan opvang bij te dragen. Dat andere gemeenten het niet doen, is hun eigen keuze en hangt af van de lokale en politieke situatie. Hier in Bergen merk ik dat er een breed draagvlak is onder onze inwoners.”

NOS

SPREIDINGSWET OF NIET, BERGEN GAAT DOOR MET OPVANG:

”IS ONZE MORELE PLICHT”

27 SEPTEMBER 2023

https://nos.nl/artikel/2492047-spreidingswet-of-niet-bergen-gaat-door-met-opvang-is-onze-morele-plicht

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 23

Reacties uitgeschakeld voor Noten 23 t/m 25/HOOFDSTUK I

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.