Noten 17 t/m 20 bij ”Rutte, Gevaarlijke Gek, Deel Acht”

17]

Besmettingshaarden

De afgelopen weken steeg het aantal besmettingen in Nederland heel snel. Er deden zich enkele besmettingshaarden voor, zoals bijna twee weken geleden bij discotheek Aspen Valley in Enschede; van de ruim zeshonderd bezoekers bleek ongeveer een derde besmet. Vandaag werd bekend dat het bedrijf zeker nog twee weken dicht blijft. Na de persconferentie blijkt dat dus nog wat langer te zijn.

Door aan de deur te controleren of iemand negatief was getest, gevaccineerd of onlangs hersteld van corona konden horecagelegenheden de anderhalve meter afstand loslaten. Dat systeem bleek verre van waterdicht. Tijdens de uitgaansweekenden kwamen verschillende meldingen van bezoekers die toegangsbewijzen van anderen hadden gekopieerd, of portiers die niet goed controleerden.

RTV OOST

NACHTCLUBS EN DISCOTHEKEN MOETEN WEER RUIM

EEN MAAND SLUITEN, HORECA OM MIDDERNACHT DICHT

9 JULI 2021

https://www.rtvoost.nl/nieuws/1986291/Nachtclubs-en-discotheken-moeten-weer-ruim-een-maand-sluiten-horeca-om-middernacht-dicht
De horeca moet vanaf morgenavond om twaalf uur de deuren sluiten en discotheken en nachtclubs gaan voorlopig helemaal dicht, tot zaterdag 14 augustus. Dat werd vanavond duidelijk tijdens de ingelaste persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Bij de vorige persconferentie op 18 juni klonken nog positieve geluiden. De versoepelingen konden op 26 juni ingaan in plaats van de geplande vier dagen later en er was ineens heel veel meer mogelijk. Discotheken en nachtclubs mochten weer open, de sluitingstijden voor cafés werden vrijgelaten, er mochten weer onbeperkt mensen thuis ontvangen worden en de mondkapjesplicht werd grotendeels afgeschaft.

Besmettingshaarden

De afgelopen weken steeg het aantal besmettingen in Nederland heel snel. Er deden zich enkele besmettingshaarden voor, zoals bijna twee weken geleden bij discotheek Aspen Valley in Enschede; van de ruim zeshonderd bezoekers bleek ongeveer een derde besmet. Vandaag werd bekend dat het bedrijf zeker nog twee weken dicht blijft. Na de persconferentie blijkt dat dus nog wat langer te zijn.

Door aan de deur te controleren of iemand negatief was getest, gevaccineerd of onlangs hersteld van corona konden horecagelegenheden de anderhalve meter afstand loslaten. Dat systeem bleek verre van waterdicht. Tijdens de uitgaansweekenden kwamen verschillende meldingen van bezoekers die toegangsbewijzen van anderen hadden gekopieerd, of portiers die niet goed controleerden.

Aangepaste maatregelen

Toegangsbewijzen gaan alleen nog voor evenementen gelden en niet meer voor de horeca. Ook zijn de negatieve testuitslagen vanaf dinsdag nog maar 24 uur geldig in plaats van 40 uur. Op die manier hoopt het kabinet het aantal besmettingen ook een half toe te roepen.

Ook voor festivals en andere evenementen gelden vanaf morgen aangepaste maatregelen. Meerdaagse evenementen zijn tot 14 augustus verboden. Eendaagse evenementen mogen wel, maar de bezoekers moeten wel op anderhalve meter van elkaar blijven. Dat betekent onder meer dat het driedaagse festival Dickey Woodstock in Steenwijkerwold dat begin volgende maand stond gepland niet door kan gaan.

‘Doe het verstandig’

Premier Rutte riep Nederlanders op zich toch vooral nog aan de regels te houden. “Het gaat om ons eigen gedrag. Borrels met de buren, feestjes met familie, barbecue in de tuin, het kan maar doe het verstandig.”

Minister De Jonge deed nog een dringende oproep aan mensen die zich (nog) niet hebben laten vaccineren. “Het gaat hard met vaccineren, maar er is nog altijd een groep die niet meedoet. Tegen die mensen zou ik willen zeggen ‘laat je informeren, het kan snel gaan en haal die prik’. Vakantiegangers raad ik aan goed op te letten op de veranderende regels. En als je terug komt, laat je testen.”

Het kabinet besluit op 13 augustus welke ruimte er weer is wat betreft de coronamaatregelen. Eerder stond 13 augustus in de agenda als datum om mogelijk nog verder te versoepelen, zoals het loslaten van de 1,5 meter in het onderwijs.

EINDE ARTIKEL RTV OOST

[18][18]
AT5HALSEMA HANDHAAFT REGELS CORONAPAS ALLEEN IN EXTREME GEVALLEN: ”DAT VERANDERT NIET”15 SEPTEMBER 2021
https://www.at5.nl/artikelen/210976/halsema-handhaaft-regels-coronapas-alleen-bij-excessen-dat-verandert-niet

Horeca-ondernemers die straks alleen steekproefsgewijs klanten vragen om hun coronapas hoeven niet bang te zijn dat ze op de bon worden geslingerd. Dat zei burgemeester Halsema vanmiddag in de gemeenteraad.

‘Wij hebben in het veiligheidsberaad en in de veiligheidsregio afgesproken dat we alleen handhaven bij exces. En dat verandert niet”, zei Halsema over de nieuwe coronaregels die vanaf 25 september gaan gelden.

Als het gaat om de invoering van de coronapas om toegang te krijgen tot een restaurant, café of club, wilde FvD-raadslid Anton van Schijndel weten wanneer er dan sprake is van ‘een exces’. “Steekproefsgewijs, aselect, 1 op de 10 vragen naar die pas, is dat een exces? Ik denk van niet.”

“Ik denk ook van niet, dat ben ik met u eens”, was het antwoord van de burgemeester. Het tekort aan handhavers, agenten en andere handhavingsprioriteiten maken dat er op dit nieuwe onderdeel van het coronabeleid straks dus maar in beperkte mate wordt toegezien.

Wel een exces volgens de burgemeester: “Als er na sluitingstijd nog honderden mensen in café’s rondhangen. Al is Halsema er geen voorstander van dat de horeca om middernacht dicht moet. ‘Wat je verder ook vindt van de coronapas, maar je hebt er vertrouwen in of geen vertrouwen. Maar als ie werkt om 11 uur, dan kan hij ook werken om 1 uur. Dan heeft eigenlijk de sluitingstijd heel weinig ratio.”

“Sluitingstijden heroverwegen”

Ook vreest de burgemeester dat jongeren er dan alsnog van af zien om zich te laten vaccineren. “Nou ken ik een aantal jongeren, en weet ik, bij toeval, dat als ze weer uit kunnen gaan en weer naar een club kunnen, dat voor hen een belangrijk motief is om zich te laten vaccineren. En ik denk dat je die verleidingsstrategie ook nodig hebt. Je moet zorgen dat jongeren zich niet afweren omdat ze het gevoel hebben dat ze opnieuw aan het kortste eind trekken bij het overheidsbeleid. Dus ik heb het kabinet, samen met het veiligheidsberaad, gevraagd dit opnieuw in overweging te nemen en na te gaan of dit verstandig is.”

EINDE AT5 BERICHTHET PAROOLHALSEMA: AMSTERDAM GAAT NIET ACTIEF HANDHAVEN OP CORONAPAS IN HORECA15 SEPTEMBER 2021
https://www.parool.nl/amsterdam/halsema-amsterdam-gaat-niet-actief-handhaven-op-coronapas-in-horeca~bb00900f/

Horeca-ondernemers die steekproefsgewijs klanten vragen om hun coronapas zullen niet snel een boete krijgen. De gemeente gaat alleen ingrijpen bij ‘excessen’. Dat zei burgemeester Femke Halsema woensdag tijdens de gemeenteraad.

Als een horecaondernemer enkel bij één op de tien klanten om een coronatoegangsbewijs vraagt, hoeft deze zich niet al te veel zorgen te maken om een boete. De burgemeester zei woensdag tijdens de raad alleen in te grijpen bij excessen. Bijvoorbeeld wanneer er ‘honderden mensen’ in cafés staan na sluitingstijd.

“Wij hebben in het veiligheidsberaad en in de veiligheidsregio afgesproken dat we alleen handhaven bij exces. En dat verandert niet,” aldus de burgemeester. Dat de gemeente niet actief gaat handhaven, komt mede door tekorten aan boa’s en agenten waar de stad al langer mee kampt.

De coronapas is nodig vanaf 25 september voor veel zaken in het openbare leven. Nadat de nieuwste coronamaatregelen bekend werden gemaakt dinsdag uitte de Nederlandse Boa Bond en de politiebond ACP ook al hun zorgen. Beide organisaties zeggen dat de besluiten niet te handhaven zijn. Volgens de boabond is het controleren van coronatoegangsbewijzen in de horeca bovendien niet de taak van boa’s omdat zij zich niet goed kunnen verdedigen ‘op het moment dat het escaleert’.

Verleidingsstrategie

Burgemeester Halsema deed tijdens de raad wederom de oproep dat ze zich zorgen maakt over de verplichte sluiting van de nachtclubs om middernacht. “Als de coronapas om 23.00 uur werkt, kan die ook werken om 01.00 uur. Dan heeft de sluitingstijd weinig ratio.”

Dat snappen eigenaren van verschillende Amsterdamse horecagelegenheden ook niet. In diverse buurten zijn ondernemers bij wijze van protest van plan om na middernacht open te blijven, vertelt Robert Domhof, straatmanager in de Leidsebuurt. “Hier zitten zo’n 45 avond- en nachtzaken. Wij verwachten dat het gros daarvan meedoet aan de actie.”

Ook in andere buurten spreken ondernemers met elkaar af om de deuren open te houden, zegt hij. “De Warmoesstraat doet in ieder geval mee, en vast nog wel meer.” De ondernemers riskeren met deze actie een boete, maar nemen dat risico volgens Domhof voor lief om een standpunt te kunnen maken.

Burgemeester Halsema pleit intussen in Den Haag voor een ‘verleidingsstrategie’. Door de clubs langer open te houden, hebben jongeren een reden om zich te laten vaccineren. “Je moet ervoor zorgen dat jongeren zich niet afkeren omdat ze opnieuw aan het kortste eind trekken bij de overheid. Ik heb het kabinet gevraagd dit opnieuw in overweging te nemen.”

EINDE BERICHT HET PAROOL
HET PAROOLVIROLOGEN: AMSTERDAM MOET CORONAPAS IN DEHORECA WEL ACTIEF HANDHAVEN20 SEPTEMBER 2021
https://www.parool.nl/amsterdam/virologen-amsterdam-moet-coronapas-in-de-horeca-wel-actief-handhaven~b8206266/

Het is ‘een verkeerd signaal’ dat de Amsterdamse burgemeester Halsema alleen bij excessen zal handhaven op de coronapas. Dat zegt viroloog en OMT-lid Menno de Jong (Amsterdam UMC). Ook andere OMT-leden waarschuwen dat het virus opleeft als de coronapas niet grootschalig wordt gebruikt.

De boodschap van Halsema richting horecaondernemers is erg vrijblijvend, vindt Amsterdam UMC-viroloog en OMT-lid Menno de Jong. Hij snapt dat de personele inzet van politie en boa’s voor handhaving beperkt is, maar uit de woorden van de burgemeester spreekt volgens hem erg weinig ambitie om het virus verder te beteugelen. Ook doet De Jong een beroep op de horecaondernemers zelf om controle op de coronapas serieus te nemen.

Verkeerde kant op

“Zaterdag nemen we na anderhalf jaar afscheid van de 1,5 metermaatregel,” zegt De Jong. “Dat is geweldig, maar kan momenteel alleen verantwoord met goede handhaving van de coronapas, zo heeft de discopiek in juli geleerd. We moeten voorkomen dat komende maanden opnieuw nieuwe maatregelen nodig zijn om de toestroom van coronapatiënten naar de ziekenhuizen te beperken. Zorgvuldig gebruik van de coronapas in de horeca helpt daarbij en is dus in het belang van iedereen.”

Ook de OMT-leden Diederik Gommers (Erasmus MC) en viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) vinden dat versoepelingen gepaard moeten gaan met een goed gebruik van de coronapas, zeggen ze in de podcast Virusfeiten van de EO. De toegang tot bijvoorbeeld het café is alleen gegarandeerd met een bewijs van vaccinatie, een recent doorgemaakte infectie of een recente negatieve coronatest. Koopmans zegt dat het de verkeerde kant op kan gaan met de coronabesmettingen en ziekenhuispatiënten als de coronapas niet wordt gecontroleerd.

In Rotterdam zal niet alleen worden gehandhaafd bij excessen, meldt de voorlichter van burgemeester Ahmed Aboutaleb. “We kunnen vanwege beperkte mogelijkheden uiteraard niet alles controleren, maar buiten het handhaven bij excessen houden we steekproefsgewijs controles in de horeca. Ook wijzen we de horeca op het belang van eigen handhaving.”

Stevig doorpakken

Die steekproefsgewijze controles maken deel uit van de afspraken die namens alle Nederlandse veiligheidsregio’s in het Veiligheidsberaad zijn gemaakt, zo staat in een openbare brief van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) van 16 september. Daarin staat ook dat er ‘stevig bestuurlijk wordt doorgepakt’ als ondernemers ‘willens en wetens’ niet controleren op de coronapas.

Dat is een ander geluid dan Halsema ventileerde, al herhaalt een woordvoerder van Halsema dat Amsterdam handhaaft conform de afspraken in het Veiligheidsberaad. “We handhaven deze coronamaatregel niet anders dan eerdere coronamaatregelen, maar je kunt de pandemie niet oplossen door handhaven en controleren. Het komt aan op de eigen verantwoordelijkheid van burgers en ondernemers.”

Sneller in zicht

De Jong stelt niet dat nalatige handhaving op de coronapas vanzelfsprekend leidt tot grote toenames van infecties en nieuwe maatregelen. “Wel is de kans daarop natuurlijk stukken groter zonder goed gebruik van de coronapas. Als de hele samenleving dit serieus zou nemen, hoefden we ons minder zorgen te maken over handhaving van bovenaf.”

Tevens benadrukt De Jong dat ook hij de maatschappelijke invloed van het coronavirus beu is. “Maar met de coronapas kunnen we ons in elk geval een stuk vrijer bewegen in afwachting van het einde van de epidemie. En dat laatste komt sneller in zicht naarmate meer mensen zich ­laten vaccineren.”

Waar De Jong op persoonlijke titel spreekt van ‘een verkeerd signaal’ van Halsema, wil Amsterdam UMC er geen uitspraak over doen. Ook het OLVG wil zich niet in de discussie mengen. Beide ziekenhuizen werken samen met de Amsterdamse GGD – die direct onder Halsema valt.

Zo assisteren artsen van het OLVG bij vaccinatievoorlichting en doet Amsterdam UMC samen met GGD onderzoek naar het coronavirus. De GGD wenst evenmin op de uitspraken van Halsema te reageren, aldus een voorlichter.

EINDE ARTIKEL HET PAROOL

[19]

AD

GRAPPERHAUS WAARSCHUWT MUITENDE CAFE’S:

”WIE NIET MEEDOET MET QR BEWIJS, RISKEERT SLUITING”

24 SEPTEMBER 2021

https://www.ad.nl/politiek/grapperhaus-waarschuwt-muitende-cafes-wie-niet-meedoet-met-qr-bewijs-riskeert-sluiting~ae3cd397/

VIDEODemissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) waarschuwt horecaondernemers dat hun zaak dicht moet als ze niet meewerken aan het controleren van de coronatoegangsbewijzen. Vanaf morgen vervalt de 1,5 meterregel en moeten bezoekers een QR-bewijs laten zien om binnen te komen. ,,Als je niet meedoet, krijg je gewoon een sluiting op een gegeven moment.’’

Grapperhaus heeft met de burgemeesters afgesproken dat dit weekeinde nog niet hard wordt ingegrepen bij ondernemers die weigeren om QR-bewijzen te controleren. ,,Het zal de komende dagen hier en daar niet helemaal goed gaan. We kijken dat op een gewone manier aan. Mensen krijgen een waarschuwing als het niet goed gaat.’’ Maar ná het weekeinde riskeren ondernemers wel een boete of sluiting, zo waarschuwt de minister.

EINDE AD BERICHT

[20]

NU.NLHEEL NEDERLAND KLEURT ROOD OP EUROPESE CORONAKAART2 SEPTEMBER 2021
https://www.nu.nl/coronavirus/6154764/heel-nederland-kleurt-rood-op-europese-coronakaart.html

Op de Europese coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kleurt heel Nederland rood. Dat is het op een na hoogste waarschuwingsniveau.

Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland hadden die kleur al. De andere negen provincies gaan van oranje naar rood.

Een maand geleden was Nederland voor het laatst volledig rood. De verandering is het gevolg van een stijging van het percentage positieve tests. In de afgelopen twee weken bracht 4,4 procent van alle uitgevoerde tests een besmetting aan het licht. Vorige week stond dit percentage nog op 3,5 procent. De grens ligt op 4 procent en daarmee gaat elke provincie net over de grens tussen oranje en rood.

De meeste provincies telden in de afgelopen twee weken tussen de 75 en 200 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Als meer dan 4 procent van alle afgenomen tests dan positief uitvalt, gaan de provincies van oranje naar rood. Dat gebeurt ook als het totale aantal nieuwe positieve tests gelijk is gebleven of is gedaald. Als Nederland onder de grens van 4 procent was gebleven, zouden alleen Friesland en Overijssel van oranje naar rood zijn gegaan.

Al weken tussen tweeduizend en drieduizend positieve tests per dag

Het gemiddelde aantal positieve tests schommelt al ruim drie weken tussen de tweeduizend en drieduizend per dag. Een op de vijf positieve tests wordt momenteel afgenomen bij Nederlanders die recentelijk in het buitenland zijn geweest.

Nederland bleek woensdag in het etmaal ervoor 2.878 positieve coronatests te hebben geregistreerd. Dat waren er meer dan gemiddeld in de voorgaande zeven dagen (2.513).

Aandeel positieve tests wellicht gegroeid door einde zomervakantie

Dat het percentage positieve tests stijgt, kan te maken hebben met het einde van de zomervakantie. Commerciële locaties testen steeds minder vakantiegangers. Ongeveer 0,5 procent van die tests was positief en dat drukte het landelijke gemiddelde.

Die vele negatieve tests vallen nu weg in de berekening, waardoor mogelijk relatief meer positieve tests worden geregistreerd. Bij de teststraten van de GGD’s, waar mensen vooral komen omdat ze klachten hebben of omdat ze contact met een besmette persoon hebben gehad, is ruim 13 procent van alle tests positief.

Ook buurlanden krijgen een andere waarschuwingskleur. Vlaanderen gaat van oranje naar rood, net als de Duitse deelstaat Nedersaksen, die aan Groningen, Drenthe en Overijssel grenst. Andere Duitse deelstaten als Noordrijn-Westfalen, Beieren en Berlijn blijven op rood staan. Ook Wallonië blijft rood.

Weinig verandering in de rest van Europa

In andere landen verandert er niet zo veel. In Spanje is voor het eerst in weken een regio niet rood of donkerrood. De noordelijke regio Asturië zakt van rood naar oranje. De Italiaanse regio Lazio, waar Rome in ligt, gaat van oranje naar rood. Op het Griekse vasteland kleuren een paar gebieden donkerrood. Kreta houdt die kleur.

Midden-Europa blijft vrijwel helemaal groen. Landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hebben het kleinste aantal positieve tests.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM. De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken.

De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat: groen, oranje, rood en donkerrood.

Landen gebruiken Europese coronakaart voor coronabeleid

Landen gebruiken de kaart van het ECDC om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.

De uitbraak lijkt onder controle in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Dat deel van Europa is al wekenlang een groen eiland tussen de oranje en rode landen.

EINDE ARTIKEL

NEDERLANDWERELDWIJD.NL
WELKE LANDEN HEBBEN WELKE KLEURCODE?
https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/welke-landen-hebben-welke-kleurcode

Bekijk welke landen en gebieden kleurcode groen, geel, oranje of rood hebben in het reisadvies.

Wereldkaart reisadviezen met kleurcodes per land.

Landen met kleurcodes

Groen

Geel

Oranje

Rood

Reizen naar landen met kleurcode groen, geel, oranje of rood

Wilt u weten of u vanuit Nederland naar een land toe kunt reizen? En of u bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet? Bekijk dan het reisadvies van dat land of gebied.

EINDE STUK


NEDERLANDWERELDWIJD.NL
WAT BETEKENT DE KLEURCODES BIJ REISADVIEZEN?
https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/wat-betekenen-de-kleurcodes-bij-reisadviezen

Een reisadvies heeft een landkaart met een kleurcode. De code is groen, geel, oranje of rood. De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied. 

Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land u ook gaat, u kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten.

Dit betekenen de kleurcodes bij de reisadviezen:

Groen: u kunt reizen

U kunt reizen naar het land of gebied van uw keuze.

Als een land groen is kan dat 2 dingen betekenen:

  • De veiligheidsrisico’s in het land of gebied zijn vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent.
  • Er zijn weinig besmettingen met het coronavirus.

Terugreis naar Nederland vanuit groen gebied

Bij terugkeer naar Nederland vanuit een groen gebied in de Europese Unie of het Schengengebied zijn er geen extra maatregelen wanneer u terugreist.

Bij terugkeer naar Nederland vanuit een groen gebied buiten de Europese Unie of het Schengengebied zijn er extra maatregelen zoals het laten zien van een vaccinatie- of testbewijs. Bekijk het reisadvies om te zien welk bewijs u nodig heeft.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar het land of gebied van uw keuze. Maar let op: er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bereid uw reis goed voor.

Als een land of gebied geel is kan dat 2 dingen betekenen:

  • De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie.
  • Er zijn besmettingen met het coronavirus. Als het aantal coronabesmettingen toeneemt, kunnen er extra coronamaatregelen opgelegd worden zoals een avondklok.

Terugreis naar Nederland vanuit geel gebied

Bij terugkeer naar Nederland vanuit een geel gebied zijn er extra maatregelen zoals het laten zien van een coronabewijs of een vaccinatie- of testbewijs. Bekijk het reisadvies om te zien welk bewijs u nodig heeft.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar het land of gebied als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Reist u toch? Bereid u zich dan zeer goed voor.

Als een land of gebied oranje is kan dat 3 dingen betekenen:

  • Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld.
  • Er zijn veel coronabesmettingen. U kunt te maken krijgen met strengere maatregelen zoals een lock down, een avondklok of minder mogelijkheden om in het land te reizen.
  • Er kan een inreisverbod gelden voor reizigers uit Nederland. U kunt het land dan niet inreizen, ook niet voor een noodzakelijke reis.

Terugreis naar Nederland vanuit oranje gebied

Bij terugkeer naar Nederland vanuit een oranje gebied zijn er maatregelen zoals het laten zien van een coronabewijs of een vaccinatie- of testbewijs. Bekijk het reisadvies om te zien welk bewijs u nodig heeft, of u in quarantaine moet en of er nog aanvullende regels zijn voor uw reis.

Rood: niet reizen

Reis niet naar dit land of gebied. Reist u toch? Bereid u zich dan zeer goed voor. Als een land of gebied rood is kan dat 2 dingen betekenen:

  • Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het er levensgevaarlijk.
  • Door vergaande coronamaatregelen kunt u het land of gebied niet in of uit reizen. De Nederlandse overheid kan u ook niet terughalen naar Nederland.

Terugreis naar Nederland vanuit rood gebied

Bij terugkeer naar Nederland vanuit een rood gebied zijn er maatregelen zoals het laten zien van een coronabewijs of een vaccinatie- of testbewijs. Bekijk het reisadvies om te zien welk bewijs u nodig heeft, of u in quarantaine moet en of er nog aanvullende regels zijn voor uw reis.
EINDE ARTIKEL

Reacties uitgeschakeld voor Noten 17 t/m 20 bij ”Rutte, Gevaarlijke Gek, Deel Acht”

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.