Noot 11/NOS/Lof en kritiek

[11]

RTL NIEUWS

ISRAEL VERSNELT HUIZENBOUW IN BEZET

PALESTIJNS GEBIED: ”ONSTAKEL VOOR VREDE”

20 JUNI 2023

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5391503/israel-nederzettingen-palestijnse-gebieden-westelijke

De Israëlische regering versoepelt en versnelt de bouw van Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het geweld laaide gisteren opnieuw op in de regio. Vijf vragen en antwoorden.

. Wat heeft de regering besloten?

Het proces voor het bouwen van nieuwe kolonistenwoningen op de bezette Westelijke Jordaanoever wordt door een wetswijziging gemakkelijker gemaakt. De regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu – de meest rechtse ooit in het land – maakt zo de weg vrij voor 4560 nieuwe wooneenheden die Israël wilde bouwen in het bezette gebied.

De wet versnelt en vereenvoudigt het proces van zulke bouwprojecten in de toekomst. In 1996 werd besloten dat er eerst een reeks procedures moest worden doorlopen voor de bouw van nieuwe nederzettingen. Dat gaf de premier en de minister van Defensie nog de kans om de bouw te vertragen of te pauzeren om diplomatieke redenen. Maar die mogelijkheid verdwijnt door dit besluit.

2. Welke gevolgen heeft dit?

Bestaande nederzettingen in het gebied zullen verder worden uitgebreid. “De bouwhausse in Judea en Samaria en in ons hele land gaat door”, schreef minister van Financiën Bezalel Smotrich alvast op Twitter, waarmee hij verwijst naar de bijbelse namen van de Westelijke Jordaanoever. Smotrich is leider van de partij Religieus Zionisme en als ultranationalist een groot voorstander van de bouw. “We zullen de nederzetting blijven ontwikkelen en de Israëlische greep op het grondgebied versterken”, beloofde Smotrich, die voortaan ook meer macht krijgt bij het goedkeuren van de bouw van nederzettingen.

De wetswijziging druist in tegen het internationaal recht. Het eenzijdig inlijven van Palestijnse gebieden is in verschillende VN-resoluties bestempeld als onrechtmatig, terwijl ook het internationaal gerechtshof zich in het verleden heeft uitgesproken tegen de aanleg van de grensbarrière van muren en hekken die Israël op Palestijns grondgebied heeft aangelegd. Israël betwist dat en vindt dat nederzettingen en barrières wel mogen worden gebouwd, omdat ze zouden bijdragen aan de veiligheid in het gebied.

3. Hoe wordt door de Palestijnen gereageerd?

Het goedkeuren van nederzettingen is een ‘gevaarlijke escalatie om de annexatie van de Westelijke Jordaanoever te voltooien’, reageerde het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Een overduidelijke aanval op ons land”, schreef de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh op Twitter.

Ondertussen lopen de spanningen in de regio steeds hoger op. Gisteren braken hevige gevechten uit tussen Israëlische soldaten en Palestijnse strijders bij een vluchtelingenkamp in de stad Jenin. Er vielen vijf doden, onder wie een jongen van 15, en tientallen mensen raakten gewond. Het Israëlische leger zette voor het eerst in jaren gevechtshelikopters in waarmee raketten werden afgevuurd. Andersom werden militaire voertuigen van Israël bestookt met geïmproviseerde explosieven.

In mei vielen drie doden bij een Israëlische inval in een vluchtelingenkamp in de stad Nablus. De kampen worden door Israël gezien als broeinesten van Palestijnse militanten.

‘Families van elkaar afgesneden’

“Het is beleid dat in zekere zin al heel lang bestaat” zegt correspondent Olaf Koens over de wetswijziging. “Israël bouwt illegale nederzettingen, die zijn ook onder Israëlisch recht illegaal. Ze worden ver en diep in de Palestijnse gebieden gebouwd, en die worden dan langzaam maar zeker geformaliseerd. En hoe langer dat duurt, hoe meer huizen daar komen. Je ziet dat nu met deze extreem-rechtse Israëlische regering deze kolonisten een steeds grotere rol krijgen.”

Het gevolg is dat een soort gatenkaas ontstaat in het gebied, zegt Koens. “Er komen wegen naar die nederzettingen toe en die zijn inmiddels dusdanig bevolkt, dat geen sprake meer kan zijn van een Palestijnse staat. Het zijn allemaal stukjes Israël die erbij komen in gebieden die helemaal geen Israël zijn. Dat betekent dat Palestijnen steeds verder in het nauw worden gedrukt. Dat families van elkaar worden afgesneden, en dat mensen steeds geïsoleerder komen te leven.”

4. Hoe reageren andere landen op het besluit?

Buurland Jordanië veroordeelde de wetswijziging onmiddellijk en verklaarde dat de uitbreiding van de nederzettingen een ernstige schending is van het internationaal recht. Terwijl een regeringswoordvoerder van Egypte sprak van ‘misdaden’ en een ’totale oorlog’ tegen het Palestijnse volk.

Ook de VS – de belangrijkste bondgenoot van Israël – liet al snel van zich horen. Het land zegt ‘diep verontrust’ en ‘bezorgd’ te zijn over het regeringsbesluit. “Zoals al lang beleid is, verzetten de VS zich tegen dergelijke eenzijdige acties die een tweestatenoplossing moeilijker maken en een obstakel vormen voor vrede”, schreef het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Op een speciale top in februari met de VS, de Palestijnse Autoriteit, Egypte en Jordanië beloofde Israël dat het aankondigingen van bouwplannen voor nieuwe kolonistenwoningen voor vier maanden zou opschorten. Nu die periode is verstreken, voelt het land zich duidelijk niet meer gebonden aan die belofte.

5. Welk standpunt heeft Nederland?

Nederland is voorstander van een tweestatenoplossing: het idee dat Israël en de Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. De regering heeft dat ook in het huidige regeerakkoord opgenomen. De toekomstige Palestijnse staat bestaat in dat geval uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, tenzij de strijdende partijen onderling tot andere grenzen komen.

EINDE

Reacties uitgeschakeld voor Noot 11/NOS/Lof en kritiek

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.