Noten 31 t/m 34 bij ”Rutte, Gevaarlijke Gek, Deel Acht”

[31]

P1

De P1-coronavariant wordt vooral gevonden bij uitbraken in- en om Manaus, de hoofdstad van de Braziliaanse staat Amazonas. Er is bij deze variant nog geen duidelijkheid of  het ziekteverloop anders  is. De variant heeft onder andere drie veranderingen in het Spike-eiwit, de stekeltjes van het coronavirus, die als zorgelijk worden beschouwd. Deze drie veranderingen zijn vrijwel identiek aan de veranderingen in de Zuid-Afrika variant. De mutaties in deze variant zorgen mogelijk voor een hogere besmettelijkheid en een verminderde effectiviteit van reeds bestaande of door een vaccinatie opgewekte afweer. Dit wordt momenteel (inter)nationaal onderzocht.

P2

De P2-coronavariant is een variant die breed verspreid in Brazilië voorkomt. Van de drie hierboven genoemde zorgelijke mutaties komt er eentje in deze variant voor. Deze mutatie kan mogelijk leiden tot verhoogde besmettelijkheid en verminderde effectiviteit van afweer na eerder doorgemaakte infectie met klassieke varianten dan wel vaccinaties. Of dit daadwerkelijk zo is wordt ook voor deze variant momenteel (inter)nationaal onderzocht.”

RIVM[RIJKSINSTITUUT VOOR VOLKSGEZONDHEID EN MILIEU]BRAZILIAANSE VARIANTEN CORONAVIRUS (P1 EN P2) INNEDERLAND AANGETROFFEN29 JANUARI 2021
https://www.rivm.nl/nieuws/braziliaanse-varianten-coronavirus-p1-en-p2-in-nederland-aangetroffen

Twee Braziliaanse varianten P1 en P2

Bij bron- en contactonderzoek is bij twee personen in de regio Amsterdam, de Braziliaanse variant P1 (B.1.1.28.P1) gevonden. Deze beide personen zijn kortgeleden teruggekomen van een reis naar Brazilië, zijn in quarantaine gegaan, ontwikkelden klachten en kregen een positieve testuitslag.  Gezien de reishistorie is verder onderzoek gedaan.  

Bij twee personen in de regio Brabant is in de kiemsurveillance de Braziliaanse variant P2 (B.1.1.28.P2) aan het licht gekomen. Deze twee personen hebben geen reishistorie met het Zuid-Amerikaanse land. Of er een andere link is met Brazilië wordt op dit moment onderzocht.

Dit type van het coronavirus is ook aangetroffen bij iemand in de regio Gelderland, die onlangs in Brazilië is geweest, na terugkeer in quarantaine ging en klachten kreeg. Uit verder onderzoek van het testmonster bleek dat deze persoon de Braziliaanse variant P2 had. 

Veranderingen in het ‘Spike-eiwit’

Beide Braziliaanse typen van het coronavirus zijn mogelijk, net als de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten, besmettelijker  dan het type dat tot nu toe het meest in Nederland voorkwam. Dat komt doordat door mutaties aan het spike-eiwit, de stekeltjes van het coronavirus, er mogelijk voor zorgen dat deze eiwitten van het virus zich beter kunnen hechten aan menselijke cellen. Of dit ook daadwerkelijk zo is moet nog uit nader onderzoek blijken.

P1

De P1-coronavariant wordt vooral gevonden bij uitbraken in- en om Manaus, de hoofdstad van de Braziliaanse staat Amazonas. Er is bij deze variant nog geen duidelijkheid of  het ziekteverloop anders  is. De variant heeft onder andere drie veranderingen in het Spike-eiwit, de stekeltjes van het coronavirus, die als zorgelijk worden beschouwd. Deze drie veranderingen zijn vrijwel identiek aan de veranderingen in de Zuid-Afrika variant. De mutaties in deze variant zorgen mogelijk voor een hogere besmettelijkheid en een verminderde effectiviteit van reeds bestaande of door een vaccinatie opgewekte afweer. Dit wordt momenteel (inter)nationaal onderzocht.

P2

De P2-coronavariant is een variant die breed verspreid in Brazilië voorkomt. Van de drie hierboven genoemde zorgelijke mutaties komt er eentje in deze variant voor. Deze mutatie kan mogelijk leiden tot verhoogde besmettelijkheid en verminderde effectiviteit van afweer na eerder doorgemaakte infectie met klassieke varianten dan wel vaccinaties. Of dit daadwerkelijk zo is wordt ook voor deze variant momenteel (inter)nationaal onderzocht. Er is ook bij deze variant nog geen duidelijkheid over een mogelijk veranderd ziekteverloop.
Als er een besmetting met één van de beide Braziliaanse coronavarianten is aangetroffen, start de  GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  bron-en-contactonderzoek op.

Stop verdere verspreiding, houd je aan de maatregelen

Net als bij alle varianten van het coronavirus geldt ook bij de Braziliaanse varianten: houd je aan de maatregelen. Laat je zo snel mogelijk testen bij (milde) klachten en volg isolatie- en quarantainemaatregelen strikt op.

EINDE BERICHT

[32]

VRT.BE NIEUWS

GLOBALE VACCIN ONGELIJKHEID IS OVERDUIDELIJK: 

75 PROCENT VAN ALLE GELEVERDE VACCINS ZIJN IN HANDEN

VAN RIJKERE LANDEN

26 AUGUSTUS 2021

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/20/vaccinverdeling-wereldwijd/

‘De Nederlandse epidemioloog Amrish Baidjoe, verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine: “Ondanks beloftes die gedaan zijn, is er van het eerlijk verdelen van vaccins nog niets terecht gekomen. Als we ons in het Westen kunnen vaccineren, maar in armere landen niet, dan hebben we wereldwijd een probleem. Het opschalen van productie van vaccins is nu essentieel en daarvoor zouden farmaceuten hun patenten en kennis moeten delen. “

OXFAM NOVIB.NL

EPIDEMIOLOGEN WAARSCHUWEN, DAT MUTATIES 

HUIDIGE VACCINS SPOEDIG INEFFECTIEF KUNNEN MAKEN

30 MAART 2021

https://www.oxfamnovib.nl/persberichten/epidemiologen-waarschuwen-dat-mutaties-huidige-vaccins-spoedig-ineffectief-kunnen-maken
  • 30 maart 2021

Oxfam Novib/People’s Vaccine Alliance persbericht

Enquête van de People’s Vaccine Alliance toont aan dat wereldwijde toegang tot vaccins noodzakelijk is.

Uit een recente enquete onder 76 epidemiologen uit 28 landen, uitgevoerd door de People’s Vaccine Alliance, meent tweederde van hen dat binnen een jaar het coronavirus zodanig muteert dat de meeste vaccins van de eerste generatie ineffectief zullen zijn.  Bijna driekwart van de ondervraagden zei dat het delen van patenten en kennis de wereldwijde vaccinatiedekking zou kunnen vergroten. Dit sluit aan bij de oproep van de People’s Vaccine Alliance aan farmaceutische bedrijven om patenten en kennis te delen en zo meer productie van vaccins mogelijk te maken zodat alle landen over voldoende vaccins kunnen beschikken om mensen tegen corona te beschermen.

De People’s Vaccine Alliance, een coalitie van meer dan 50 organisaties, waaronder African Alliance, Oxfam, Public Citizen en UNAIDS, waarschuwen dat met het huidige tempo mogelijk slechts 10 procent van de mensen in de meeste arme landen volgend jaar gevaccineerd kan worden.

Devi Sridhar, hoogleraar Global Public Health aan de Universiteit van Edinburgh: “Hoe meer het virus rondwaart, hoe waarschijnlijker het is dat er mutaties en varianten zullen opduiken, waardoor onze huidige vaccins niet doeltreffend zouden kunnen worden. Tegelijkertijd blijven arme landen verstoken van vaccins en medische basisbenodigdheden zoals zuurstof. “

Gregg Gonsalves, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Yale University:” Doordat miljoenen mensen over de hele wereld met corona geïnfecteerd zijn, ontstaan er iedere dag nieuwe mutaties die resistenter zijn dan hun voorgangers. Het virus kent geen grenzen en nieuwe varianten, ergens op aarde, betekenen dat niemand van ons veilig is. “

De Nederlandse epidemioloog Amrish Baidjoe, verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine: “Ondanks beloftes die gedaan zijn, is er van het eerlijk verdelen van vaccins nog niets terecht gekomen. Als we ons in het Westen kunnen vaccineren, maar in armere landen niet, dan hebben we wereldwijd een probleem. Het opschalen van productie van vaccins is nu essentieel en daarvoor zouden farmaceuten hun patenten en kennis moeten delen. “

De verdediging van de monopolies van farmaceutische reuzen door rijke landen betekent dat wereldwijde voorraden van vaccins onnodig worden gerantsoeneerd en een handvol bedrijven beslist waar en wanneer vaccins beschikbaar zijn. Eerder deze maand blokkeerden rijke landen een voorstel om tijdelijk afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten voor coronavaccins. De People’s Vaccine Alliance roept de rijke landen op om de tijdens de komende top van de Wereldhandelsorganisatie in april alsnog hier mee in te stemmen.

Dr. Mohga Kamal Yanni, senior-adviseur gezondheidsbeleid van The People Vaccine Alliance: “Als we in oorlog waren met een land genaamd corona, zouden regeringen dan cruciale beslissingen over productie, levering en prijs overlaten aan wapenbedrijven?

“Aangezien vaccins onze meest belangrijke wapens zijn in de strijd tegen corona, moeten wereldleiders de teugels in handen nemen om de COVID Technology Access Pool van de Wereldgezondheidsorganisatie in staat te stellen het delen van technologie en intellectueel eigendom mogelijk te maken, zodat de wereldwijde vaccinproductie kan worden gemaximaliseerd.”

Noot voor redactie:
De Nederlandse epidemioloog Amrish Baidjoe is beschikbaar om toelichting te geven op dit onderwerp. Contact: Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 06-51573683.

De People’s Vaccine Alliance is een coalitie van meer dan 50 organisaties, waaronder African Alliance, Oxfam, Public Citizen en UNAIDS,

Details met uitkomsten van de survey:
De overgrote meerderheid van de meewerkende epidemiologen – 88 procent – zei dat de aanhoudend lage vaccinatiegraad in veel landen het waarschijnlijker zou maken dat vaccinresistente mutaties verschijnen.

Van de 76 respondenten op de enquête:

  • 66,2% dacht dat binnen een jaar of sneller voordat het virus zodanig muteert dat de meeste vaccins van de eerste generatie niet meer effectief zijn (18,2% dacht dat we 6 maanden of minder hadden en 32,5% zei 9 maanden of minder).
  • 7,8% dacht dat we nooit mutaties zouden zien waardoor de huidige vaccins ondoeltreffend zouden worden en dat er nieuwe of gewijzigde vaccins nodig zouden zijn, en nog eens 7,8% deed over de duur geen voorspelling. 18,2% dacht dat we 2 jaar of meer hebben voordat mutaties de huidige vaccins ondoeltreffend maken en nieuwe of gewijzigde vaccins nodig zijn.
  • 74% zei dat het delen van technologie en intellectueel eigendom de wereldwijde vaccinatiedekking zou kunnen vergroten, 23% zei misschien en 3% zei nee.
  • 88,3% zei dat aanhoudend lage vaccinatiegraad in veel landen het waarschijnlijker zou maken dat vaccinresistente mutaties optreden, 6,5% zei dat dit niet zou gebeuren en 5,2% gaf geen antwoord op de vraag.

De enquête werd uitgevoerd tussen 17 februari en 25 maart 2021. De respondenten van de enquête zijn onder meer epidemiologen, virologen en specialisten op het gebied van infectieziekten van de volgende universiteiten/ instellingen:

Aalborg University Hospital in Denemarken, Académie nationale de médecine in Parijs, Africa Centers for Disease Control and Prevention, Amader Hospital India, AMREF International University in Kenya, Belgian Lung and Tuberculosis Association, Cambridge University, Centre for Family Health Research in Zambia, Centers for Disease Control & Prevention in South Sudan, Center for Infections Disease research Zambia, Columbia University USA, Complutense University in Madrid, Danish Medical Association, école de santé publique de l’Université in Montréal, Emory University USA, Forum for ethics review committees in India , fundacion getint in Argentinië, Georgetown VS, Good Clinical Practice Alliance – Europa (GCPA), Hamdard University in India, Ibn Sina Academy of Medicine and Sciences in India, Imperial College London, Institute of Human Virology, University of Maryland School of Medicine USA , ISPG – Instituto Superior Politecnico de Gaza, Johns Hopkins University USA, Johnson & Johnson, Kabale University in Uganda, Kenya Medical Research Institute, Lebanese University, London School of Hygiene and Tropical Medicine, Makerere University in Uganda, Movement for Community-led Development, Mpilonhle in Zuid-Afrika, National Institute for Infectious Diseases Lazzaro Spallanzani in Italië, National Research Ethics Board / PREVAIL in Liberia, OTRANS-RN in Guatemala, Oxford University Clinical Research Unit in Vietnam, Portland State University School of Public Health USA, St. Luke’s Medical Center in de Filippijnen, Tufts University USA, University College London UK, University College London Institute for Global Health UK, University of Cape Town, Cliniques Universitaires Saint-Luc in België, University of the East Ramon Magsaysay in de Filippijnen, UK Emergency Medical Team, Unicamillus International University of Medical Science in Italië, Union of Junior Artsen in Denemarken, Universidad Autónoma Gabriel Rene Moreno in Bolivia, Universidad Nacional del Litoral in Argentinië, University of Cambridge UK, University of Cape Town in Zuid-Afrika, University of Edinburgh UK, University of Maryland USA, University of Pretoria in Zuid-Afrika, University of Southern Denmark, University of Zimbabwe, University of Zambia, Walter Sisulu University in Zuid-Afrika, Wereldgezondheidsorganisatie India, Wits University in Zuid-Afrika en Yale School of Public Health USA.

De 28 landen zijn: Algerije, Argentinië, Australië, België, Bolivia, Canada, Denemarken, Ethiopië, Frankrijk, Guatemala, India, Italië, Kenia, Libanon, Noorwegen, Filippijnen, Senegal, Somalië, Zuid-Afrika, Zuid-Soedan, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten, Oeganda, VK, VS, Vietnam, Zambia en Zimbabwe.

 EINDE BERICHT OXFAM NOVIB

NOS

OXFAM NOVIB: CORONAVACCINS SNEL INEFFECTIEF

DOOR VACCINGEBREK IN ARME LANDEN

30 MAART 2021

https://nos.nl/artikel/2374653-oxfam-novib-coronavaccins-snel-ineffectief-door-vaccingebrek-in-arme-landen

Doordat in veel arme landen nauwelijks coronavaccins voorhanden zijn, zal het coronavirus binnen een jaar zodanig muteren dat de meeste vaccins niet meer effectief zijn. Dat is de inschatting van epidemiologen uit bijna dertig landen, die zijn ondervraagd door de maatschappelijke organisaties Oxfam Novib en de People’s Vaccine Alliance.

Negen van de tien wetenschappers denken dat de aanhoudend lage vaccinatiegraad in veel landen ertoe leidt dat er uiteindelijk een resistente variant van het virus zal ontstaan, blijkt uit de enquête. Een meerderheid verwacht dat dit al binnen een jaar gaat gebeuren.

Het grootste probleem is dat de vaccins die nu al gemaakt worden, voor veel ontwikkelingslanden niet beschikbaar zijn, aldus Oxfam Novib. De farmaceutische bedrijven die de vaccins ontwikkelen, hebben het alleenrecht op productie, waardoor er schaarste ontstaat. Daardoor kan het virus zich verder verspreiden en muteren, waarschuwen de epidemiologen.

Als we ons in het westen kunnen vaccineren, maar in armere landen niet, hebben we wereldwijd een probleemVeldepidemioloog Amrish Baidjoe

Ook de Nederlandse epidemioloog Amrish Baidjoe, die werkt voor de London School of Hygiene and Tropical Medicine, deed mee aan de enquête. In het persbericht licht hij toe: “Ondanks beloftes die gedaan zijn, is er van het eerlijk verdelen van vaccins nog niets terechtgekomen. Als we ons in het westen kunnen vaccineren, maar in armere landen niet, hebben we wereldwijd een probleem.”

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans, verbonden aan het Erasmus MC en niet betrokken bij de enquête, zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de mondiale verdeling van vaccins “absoluut iets belangrijks is”. Dat geldt volgens haar ook voor de aanpassingen die nodig zijn aan de vaccins.

“It ain’t over till it’s over“, zegt Koopmans. “Hoe meer circulatie er is in groepen die al deels immuniteit hebben, hoe groter de kans op een selectie van virussen die daaraan ontsnappen. Dus het is inderdaad een wereldwijd probleem en het moet wereldwijd aangepakt worden.”

‘Geen zwart-witverhaal’

Koopmans legt uit dat de huidige vaccins al een andere werking laten zien bij de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten van het virus. “Er zijn verschillen in hoe goed de antistoffen die worden opgewekt door de vaccinatie werken tegen die varianten. Maar het is geen zwart-witverhaal. Het is niet het enige wat een vaccin doet, dus hoe het helemaal uitpakt, weten we niet.”

Daarnaast zijn farmaceuten volop bezig met het aanpassen van de vaccins aan nieuwe varianten, benadrukt ze. Koopmans sluit alleen niet uit, dat net als bij de griepprik, mensen opnieuw ingeënt moeten worden als het coronavirus “te veel” is veranderd. “Het is vroeg, maar daar moeten we wel rekening mee houden.”

Opschorten patentbescherming

De People’s Vaccine Alliance, waarin organisaties als Oxfam Novib en UNAids samenwerken, roept rijke landen op om de patentbescherming tijdelijk op te schorten voor coronavaccins, zodat meer fabrikanten die kunnen gaan maken.

Onder meer de Europese Unie ziet daar tot nu toe niets in, met het argument dat farmaceutische bedrijven niet moeten worden ontmoedigd om geld en tijd te steken in het ontwikkelen van de vaccins. “Maar je zou ook kunnen zeggen: er gaat zoveel publiek geld hiernaartoe, daar mag je ook voorwaarden aan stellen”, zegt viroloog Koopmans.

EINDE NOS BERICHT

HLN.BE

AMPER ZEVEN AFRIKAANSE LANDEN ZULLEN IN SEPTEMBER 10 PROCENT VAN BEVOLKING INGEENT HEBBEN

11 JUNI 2021

https://www.hln.be/buitenland/amper-zeven-afrikaanse-landen-zullen-tegen-september-10-procent-van-bevolking-ingeent-hebben~a4c08fbc/

Terwijl de vaccinatiecampagnes in rijke landen doorstomen, gaat het een pak minder vlot in armere delen van de wereld. In Afrika bijvoorbeeld, waar vermoedelijk maar zeven landen het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen halen om tegen september minstens 10 procent van de bevolking ingeënt te hebben tegen het coronavirus.

De zeven landen zijn de Comoren (een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagaskar), Equatoriaal-Guinea, Mauritius, Marokko, de eilandengroep Sao Tomé en Principe voor de westkust van Afrika, de Seychellen en Zimbabwe. Zes andere landen kunnen de drempel halen met hun huidige vaccinatietempo, maar dan moeten ze wel voldoende vaccins krijgen. Dat laatste zal niet evident zijn, volgens experts. Het gaat hier om eSwatini (het vroegere Swaziland), Ghana, Kenia, Lesotho, Rwanda en Tunesië.

Donderdag rapporteerde de WHO dat nog maar 2 procent van de Afrikaanse bevolking ingeënt is. Ten zuiden van de Sahara – het grootste deel van Afrika – is dat zelfs maar 1 procent. Om in elk land het doel van 10 procent te halen zouden nog 225 miljoen doses nodig zijn, volgens dokter Matshidiso Moeti, die de afdeling Afrika leidt bij de WHO. Hij schat dat negen op de tien Afrikaanse landen dat niet zullen halen.

Voorraad

De voorraad vaccins is echter niet groot. Veel landen gaven al aan dat ze door de leveringen van COVAX zitten, een internationaal initiatief dat coronavaccins voor iedereen beschikbaar wil maken. Nochtans zijn nog maar 35,9 miljoen vaccins gezet, vooral in landen zoals Egypte, Zuid-Afrika, Ethiopië, Marokko en Nigeria. In Burundi, Eritrea en Tanzania is nog geen enkel vaccin gezet. Tsjaad en Togo begonnen er vorige week aan.

In sommige landen gaat het vaccineren dan weer erg traag. Twintig landen hebben nog niet eens de helft van de beschikbare dosissen toegediend. In twaalf landen dreigt zelfs 10 procent van de dosissen te vervallen.

Veel landen hebben ook af te rekenen met opstoten van het virus. Er werden volgens officiële cijfers al meer dan vijf miljoen bevestigde besmettingen en 133.000 coronadoden gerapporteerd op het continent, maar er wordt vaak amper getest. Afgelopen week steeg het aantal besmettingen nog met 26 procent volgens de Africa Centers for Disease Control and Prevention. Bij het aantal overlijdens ging het om een stijging van 2 procent.

Lockdown 

Onder meer in Zuid-Afrika, Egypte, Tunesië en Zambia worden fors meer besmettingen gerapporteerd. In Oeganda is opnieuw een lockdown afgekondigd. Onder meer de Britse (alfa), Zuid-Afrikaanse (bèta) en Indische variant (delta) werden er al gedetecteerd. 

Goed nieuws is wel de belofte van de Amerikaanse president Joe Biden om 500 miljoen Pfizervaccins te schenken aan armere landen, onder meer in Afrika. Die zullen wel nog even op zich laten wachten. 200 miljoen dosissen moeten dit jaar nog geleverd worden, de rest begin volgend jaar. 

EINDE BERICHT HLN.BE

[33]

”Gregg Gonsalves, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Yale University:” Doordat miljoenen mensen over de hele wereld met corona geïnfecteerd zijn, ontstaan er iedere dag nieuwe mutaties die resistenter zijn dan hun voorgangers. Het virus kent geen grenzen en nieuwe varianten, ergens op aarde, betekenen dat niemand van ons veilig is. “


OXFAM NOVIB.NL

EPIDEMIOLOGEN WAARSCHUWEN, DAT MUTATIES 

HUIDIGE VACCINS SPOEDIG INEFFECTIEF KUNNEN MAKEN

30 MAART 2021

https://www.oxfamnovib.nl/persberichten/epidemiologen-waarschuwen-dat-mutaties-huidige-vaccins-spoedig-ineffectief-kunnen-maken

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 32

[34]

”Een motie eindigt met de woorden en gaat over tot de orde van de dag.”

WIKIPEDIA

MOTIE/ALGEMEEN

https://nl.wikipedia.org/wiki/Motie#Algemeen

ORIGINELE BRON

WIKIPEDIA

MOTIE

https://nl.wikipedia.org/wiki/Motie

Reacties uitgeschakeld voor Noten 31 t/m 34 bij ”Rutte, Gevaarlijke Gek, Deel Acht”

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.