Noten 14 t/m 20/Rutte, Gevaarlijke Gek, Deel Tien

[14]
ZIE NOTEN 12 EN 13

[15]

ZIE NOTEN 12 EN 13

[16]

”VI

NOG GEKKER:PERSCONFERENTIE 14 SEPTEMBER/AFSCHAFFING 1.5 METER
Maar het kan altijd idioter:Op de Persconferentie van 14 september werd aangekondigd, dat de1.5 meter werd afgeschaft, met andere woorden:Niet meer verplicht gesteld [33]Schrijfster dezes vond dit niet alleen de grootste idiotie totnu toe, omdat je een van de eerste en meest elementaire maatregelenin de pandemie bestrijding, natuurlijk pas als laatste afschaft, maar ooklevensgevaarlijk, hetgeen zij formuleerde in 10 vragen aan Rutte [34]En natuurlijk pakte dit niet goed uit en begonnen de besmettingenweer te stijgen.Het was dan ook niet verwonderlijk, dat vanaf 24 november anno Domini 2021, de anderhalve meter weer verplicht werd gesteld. [35]”

RUTTE, GEVAARLIJKE GEK/CONTINUING STORY/DECEMBER

LOCKDOWN/SOME WIN, SOME LOSE/DEEL NEGEN

ASTRID ESSED

31 DECEMBER 2021

[17]

DE BELANGRIJKSTE VERSOEPELINGEN VOOR CARNAVAL

OP EEN RIJ: ”VIER THUIS OF IN HET CAFE, MAAR VERMIJD

GROTE GROEPEN”

15 FEBRUARI 2022

https://www.bd.nl/brabant/de-belangrijkste-versoepelingen-voor-carnaval-op-een-rij-vier-thuis-of-in-het-cafe-maar-mijd-grote-groepen~af68feee/

Carnaval lijkt na twee jaar vol lockdowns hét coronabevrijdingsfeest te worden. Onder andere de anderhalvemeterregel verdwijnt. Wat gaat er met de nieuwe coronamaatregelen, die vanaf 25 februari ingaan, nog meer mogelijk zijn? We hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Minister Ernst Kuipers zegt tijdens de persconferentie: ,,We mogen optimistisch zijn, maar we moeten ook realistisch zijn. Bijvoorbeeld ook als je carnaval viert: vier thuis of ga naar het café, maar mijd grote groepen. Maar we denken dat dit kan, zeker nu we gefaseerd heropenen.”

Ten eerste wil het kabinet per 25 februari van de coronapas af, waardoor bijvoorbeeld cafésweer op honderd procent capaciteit kunnen draaien. Vanaf vrijdag wordt er bij horeca en nachtleven nog 3G-beleid gehanteerd. 

Op plekken waar meer dan 500 gasten binnen welkom zijn (zonder vaste zitplaats) wordt straks evenals 1G-beleid gevoerd. De corona-app – en bijbehorende wet – wordt wel achter de hand gehouden. 

Horeca volledig open

Dat de coronapas na 25 februari verdwijnt is niet het enige goede nieuws voor de horeca en het nachtleven. De anderhalvemeterregel vervalt net voor carnaval, net als de mondkapjesplicht. Bij het nachtleven of drukke evenementen binnen wordt daarentegen wel met een testplicht gewerkt.

Bovendien zal tijdens carnaval de oude sluitingstijd weer van kracht zijn. Vanaf vrijdag wordt er op dat vlak alvast versoepeld: kroegen en clubs kunnen dan open tot 01.00 uur. 

De voorzitters van de drie Brabantse veiligheidsregio’s, Koninklijke Horeca Nederland en de Brabantse Carnavals Federatie zeggen in een statement: ,,Carnaval dit jaar wordt een kleiner feestje, primair in de horeca. Laten wij er met elkaar op een goede manier van gaan genieten. Er kan weer meer maar we moeten ons wel blijven bedenken dat dat alleen maar kan, als we ons houden aan de regels die er zijn.”

Minder optochten

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zegt in onderstaande video dat er dit jaar in mindere mate carnaval gaat worden gevierd. Met name grote evenementen, zoals optochten en optredens buiten, zullen minder plaatsvinden. Er zal daarentegen wel degelijk ruimte zijn voor carnaval in zalen, cafés en clubs. 

Hele grote evenementen worden volgens Minister Kuipers stopgezet door Brabantse gemeenten. Carnaval mag en zal dus worden gevierd, maar in mindere mate dan voor de coronacrisis.

EINDE ARTIKEL

EINDE ARTIKEL

[18]

HET PAROOL

AANTAL CORONAGEVALLEN STIJGT SNEL DOOR

CARNAVAL EN VERSOEPELINGEN

8 MAART 2022

https://www.parool.nl/nederland/aantal-coronagevallen-stijgt-snel-door-carnaval-en-versoepelingen~b10ca680/

Het aantal nieuwe coronagevallen neemt snel toe, na weken van daling. Dat komt door de versoepelingen van de coronaregels in de horeca, die samenvielen met carnaval. Vooral in de regio’s waar mensen carnaval vieren, stijgt het aantal positieve testuitslagen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 439.775 positieve tests. Dat komt neer op 62.825 bevestigde besmettingen per dag, het hoogste niveau sinds 16 februari. Het gemiddelde is in een week tijd met bijna 76 procent gestegen en dat is de snelste toename op weekbasis sinds 10 januari.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 66.257 positieve coronatests geregistreerd. Voor een dinsdag is dat het hoogste aantal in een maand tijd.

Amsterdam heeft de meeste nieuwe gevallen, 2405. In Utrecht waren er 1749 positieve tests en in Rotterdam 1600. Daarna volgen Den Haag (1239), Eindhoven (1218) en de Brabantse gemeente Land van Cuijk (1040). Vlieland en Schiermonnikoog hadden geen positieve tests.

Coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal ziekenhuisopnames steeg licht. In totaal belandden 1171 mensen in een ziekenhuis met corona onder de leden, tegen 1118 een week eerder. Dit zijn niet alleen mensen die vanwege de besmetting in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, maar ook mensen met andere klachten die toevallig corona bleken te hebben. De cijfers maken hier geen onderscheid in.

Van de 1171 opgenomen mensen belandden er 82 op een intensive care, terwijl een week eerder 98 coronapatiënten op een intensive care waren beland.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is van maandag op dinsdag opnieuw gestegen. Er liggen dinsdag 1586 patiënten in het ziekenhuis met het coronavirus, 100 meer dan een dag eerder. Voor de derde dag op rij neemt het aantal opgenomen coronapatiënten toe, laten de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien.

Op de intensive cares liggen 157 patiënten met Covid-19, dat zijn er vier minder dan op maandag. 1429 coronapatiënten bezetten op de verpleegafdelingen een bed, 104 meer dan een etmaal geleden. Op de ic’s zijn tussen maandag en dinsdag 8 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, op de verpleegafdelingen 229.

Sterfgevallen

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag twaalf meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Amsterdam en Zaanstad hadden elk twee sterfgevallen. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen week zijn 56 sterfgevallen gemeld, gemiddeld acht per dag. Het gemiddeld sterftecijfer ligt al ruim een week op ongeveer dat niveau.

Reproductiegetal op 1

Bron- en contactonderzoekers vroegen enkele duizenden positief geteste mensen, als steekproef, hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij één op de vijf kwam het door een bezoek aan de horeca, een bijna even grote groep raakte besmet op een feest of een borrel.

Het zogeheten reproductiegetal staat nu precies op 1. Dat is het hoogste niveau sinds eind januari. Het cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Als het onder de 1 is, daalt het aantal besmettingen. Hoe verder het erboven komt, hoe sneller het aantal positieve tests stijgt.

Aantal coronagevallen stijgt snel onder jongeren

Veel jongeren zijn besmet geraakt met het coronavirus. Het aantal positieve tests in die groep ligt de laatste tijd sowieso al hoog, maar is in de afgelopen week bijzonder snel toegenomen.

Onder het totaal van 439.775 positieve tests dat in de laatste zeven dagen is geregistreerd, zijn 60.738 mensen van 20 tot en met 24 jaar oud. Dat is 104 procent meer dan een week eerder, dus ruim een verdubbeling. Verder testten ruim 56.000 25- tot en met 29-jarigen positief, een toename van 101 procent. Bij 15- tot en met 19-jarigen steeg het aantal gevallen met 102 procent.

Extra boosterprik

Meer dan 79.000 dertigers bleken ook besmet te zijn geraakt met het coronavirus en dat is een toename van 71 procent. Bij veertigers steeg het aantal besmettingen met bijna 73 procent en bij vijftigers met bijna 94 procent.

Bij de mensen van 70 jaar en ouder steeg het aantal bevestigde besmettingen met bijna 64 procent. Die groep kan sinds afgelopen vrijdag een tweede boosterprik krijgen. Die extra prik is beschikbaar gesteld omdat de stijging van het aantal coronagevallen werd verwacht.

EINDE ARTIKEL HET PAROOL

RIVM

WEKELIJKSE UPDATE CORONAVIRUS SARS-COV-2 : 1 MAART T/M 8 MAART 2022

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/weekcijfers

08-03-2022 | 15:00 uur

Wekelijkse update coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2: 1 maart t/m 8 maart 2022

Fors toename positieve coronatesten, grootste stijging in carnavalsregio’s

Na enkele weken van daling is het aantal mensen dat positief getest werd op SARS-CoV-2 in de afgelopen week gestegen naar 439.775, een week eerder was dat nog 245.898 (+79%). 
Deze forse stijging is een gecombineerd effect van de carnavalsweek en de versoepelingen. In alle regio’s steeg het aantal meldingen. In verschillende regio’s in Noord-Brabant en Limburg was het aantal meldingen per 100.000 inwoners niet eerder zo hoog. In de overige regio’s steeg het aantal meldingen ook, maar minder sterk, en was het wekelijks aantal meldingen niet hoger dan tijdens de omikrongolf in januari en februari van dit jaar. Het aantal mensen dat zich liet testen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst steeg naar 594.865 testen (+60%). Bij GGD’en in Noord-Brabant en Limburg is de wachttijd bij de GGD-teststraten opgelopen. 

Het aantal meldingen stabiliseerde in de leeftijdsgroep 0 tot en met 12 jaar. In alle andere leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen, met een verdubbeling in de leeftijdsgroepen van 18 tot en met 24 jaar (+111%) en 25 tot en met 29 jaar (+99%). Opvallend is deze week ook de flinke stijging  in het aantal positieve testen bij mensen van 60 jaar en ouder in vergelijking met een week eerder. Tijdens de omikrongolf in de eerste twee maanden van dit jaar bleef juist deze leeftijdsgroep stabiel laag in vergelijking met het grote aantal besmettingen onder jongere leeftijdsgroepen.

Afgelopen week stabiliseerde het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met SARS-CoV-2 in het ziekenhuis en kwamen 16% minder nieuwe patiënten op de ICintensive care dan in de week ervoor. Een effect van een oplopend aantal besmettingen op het aantal ziekenhuisopnames wordt gemiddeld zo’n twee weken later zichtbaar. Omdat kwetsbaren en ouderen een grotere kans hebben op ziekenhuisopname na een coronabesmetting is het voor hen sterk aan te raden zichzelf te beschermen tegen besmetting (zie Tips voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl) en om gebruik te maken van de booster- of de herhaalprik tegen corona.

Alle wekelijkse COVID-19 cijfers staan in een tabel, in grafieken op de RIVM website en in het epidemiologische weekrapport. Veel informatie is ook te vinden op het coronadashboard.  Veel van de data die gebruikt wordt om de SARS-CoV-2 cijfers bij te houden, is voor iedereen beschikbaar. Deze open data bestanden worden elke dag om 15.15 uur gepubliceerd.

EINDE RIVM BERICHT

[19]

Reproductiegetal op 1”

HET PAROOL

AANTAL CORONAGEVALLEN STIJGT SNEL DOOR

CARNAVAL EN VERSOEPELINGEN

8 MAART 2022

https://www.parool.nl/nederland/aantal-coronagevallen-stijgt-snel-door-carnaval-en-versoepelingen~b10ca680/

ZIE VOOR TEKST, NOOT 18

[20]

””Het zogeheten reproductiegetal staat nu precies op 1. Dat is het hoogste niveau sinds eind januari. Het cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Als het onder de 1 is, daalt het aantal besmettingen. Hoe verder het erboven komt, hoe sneller het aantal positieve tests stijgt.”


HET PAROOL

AANTAL CORONAGEVALLEN STIJGT SNEL DOOR

CARNAVAL EN VERSOEPELINGEN

8 MAART 2022

https://www.parool.nl/nederland/aantal-coronagevallen-stijgt-snel-door-carnaval-en-versoepelingen~b10ca680/

ZIE VOOR GEHELE TEKST. NOOT 18

Reacties uitgeschakeld voor Noten 14 t/m 20/Rutte, Gevaarlijke Gek, Deel Tien

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.