Noot 25/Wij Willem-Alexander

[25]

De Prinses van Oranje heeft besloten dat zij tot het einde van haar studie de A-component terug zal storten, waarna het zal worden toegevoegd aan de algemene middelen. Met andere woorden: het gaat terug naar de staatskas. De B-component (de onkostenvergoeding) zal zij tevens terugstorten, zolang zij geen hoge kosten zal maken in haar functie van beoogd troonopvolger. ”

KONINKLIJK HUIS.NL

HET KONINKLIJK HUIS

BEGROTING VAN DE KONING

https://www.koninklijkhuis.nl/onderwerpen/financien-koninklijk-huis/begroting-van-de-koning

Begroting van de Koning

De Grondwet bepaalt in artikel 40 dat de Koning een uitkering van de Staat ontvangt. De Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis (WFSKH) werkt deze bepaling in de Grondwet verder uit. De wet regelt de uitkering voor de Koning, zijn opvolger (als deze meerderjarig is) en de Koning die afstand heeft gedaan van het Koningschap. Ook hun echtgenoten (of weduwen/weduwnaars) krijgen een uitkering. Op dit moment ontvangen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje en Prinses Beatrix een grondwettelijke uitkering.

De uitkering die zij krijgen bestaat uit een inkomensdeel (A-component) en een component voor personele en materiële uitgaven (B-component). 

De Prinses van Oranje heeft besloten dat zij tot het einde van haar studie de A-component terug zal storten, waarna het zal worden toegevoegd aan de algemene middelen. Met andere woorden: het gaat terug naar de staatskas. De B-component (de onkostenvergoeding) zal zij tevens terugstorten, zolang zij geen hoge kosten zal maken in haar functie van beoogd troonopvolger. 

De WFSKH bepaalt ook dat de personele en materiële kosten van het koningschap door het Rijk worden betaald. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor het personeel en het wagenpark van de Dienst van het Koninklijk Huis.

De uitwerking van deze bepalingen in de Grondwet en de WFSKH vindt jaarlijks plaats via de begroting van de Koning. De begroting van de Koning bevat de verwachte uitgaven voor de uitoefening van het koningschap. Deze uitgaven zijn opgenomen in drie artikelen:

Artikel 1: Grondwettelijke uitkeringen aan de leden van het Koninklijk Huis

Artikel 2: Functionele uitgaven van de Koning

Artikel 3: Doorbelaste uitgaven van andere begrotingen

De totale uitgaven op de begroting van de Koning worden voor het jaar 2024 begroot op € 55.901.000. Het volgende overzicht laat alle bedragen zien (in miljoenen), die op de begroting van de Koning staan in 2024. In het onderste overzicht staan de bedragen uit andere begrotingen binnen de Rijksbegroting die met het Koningschap te maken hebben.

Infographic Begroting van de Koning 2024

Overzicht van alle bedragen (in miljoenen), die op de begroting van de Koning staan. In het onderste overzicht staan de bedragen uit andere begrotingen binnen de Rijksbegroting die met het Koningschap te maken hebben.

Vergroot afbeeldingVergroot afbeelding

Uitgeschreven tekst

Beeld: ©RVD

Documenten

EINDE

Prinses Amalia wil geen toelage van bijna 1,6 miljoen euro per jaar als zij straks achttien jaar wordt. “Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen”, schrijft ze in een brief aan demissionair premier Mark Rutte.

Amalia gaat het inkomen tot aan het eind van haar studie terugstorten. De prinses zou ruim 1,5 miljoen euro per jaar krijgen na haar achttiende verjaardag. Daarvan is een deel bedoeld als inkomsten en een deel als onkostenvergoeding.”

BLAUW BLOED

EO

PRINSES AMALIA ZIET AF VAN TOELAGE

https://blauwbloed.eo.nl/royaltynieuws/prinses-amalia-wil-gee-toelage

Prinses Amalia wil geen toelage van bijna 1,6 miljoen euro per jaar als zij straks achttien jaar wordt. “Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen”, schrijft ze in een brief aan demissionair premier Mark Rutte.

Amalia gaat het inkomen tot aan het eind van haar studie terugstorten. De prinses zou ruim 1,5 miljoen euro per jaar krijgen na haar achttiende verjaardag. Daarvan is een deel bedoeld als inkomsten en een deel als onkostenvergoeding.

Rutte schrijft terug dat hij “begrip en waardering heeft voor uw persoonlijke overwegingen”. “Ik wens u een mooi tussenjaar toe, en alle wijsheid bij het kiezen van een toekomstige studie”, aldus Rutte.

9c4d5bef-fc28-4e87-a80e-ddcf15d6bc9d.JPG

Prinses Elisabeth

Prinses Amalia is niet de enige Europese troonopvolgster die vooralsnog geen uitkering krijgt. De Belgische prinses Elisabeth ging haar voor.

Anders dan Amalia werd de beslissing gemaakt door haar ouders, koning Filip en koningin Mathilde. Ze wilden haar nog niet belasten met de verplichtingen die zo’n dotatie met zich meebrengt. Volgens de wet kan de prinses aanspraak maken op een dotatie vanaf het moment dat ze meerderjarig is.

Elisabeth werd in oktober 2019 18 jaar en had kunnen rekenen op een bedrag van 920.000 euro per jaar.

Bron: ANP

EINDE

Reacties uitgeschakeld voor Noot 25/Wij Willem-Alexander

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.