Noot 10/Oekraine

[10]

EUROPA NU

MICHEL: EU OOK BEREID RUSSISCH GOUD TE WEREN

26 JUNI 2022

https://www.europa-nu.nl/id/vlu4i82jlkz9/nieuws/michel_eu_ook_bereid_russisch_goud_te?ctx=vh6ukzb3nnt0

zondag 26 juni 2022, 13:39

Bron: The Council of the European Union

ELMAU (ANP/DPA/AFP) – De Europese Unie zal zich waarschijnlijk aansluiten bij een boycot op Russisch goud. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, bevestigde zondag bij de G7-top in het Duitse Schloss Elmau dat hij de oorlogskas van Rusland zo verder hoopt te raken.

De landen van de G7, een groep van rijke industrielanden, stellen volgens de Amerikaanse president Joe Biden ook een importverbod voor Russisch goud in. Een officiële aankondiging zou later deze week komen.

De goudexport leverde Rusland vorig jaar omgerekend zo’n 14,6 miljard euro op. Het edelmetaal is naast fossiele energiebronnen als olie, gas en kolen een belangrijk exportproduct van Rusland.

Michel zei dat een importverbod voor goud op een manier moet worden ingesteld dat het “de economie van Rusland raakt, en niet onszelf”.

Op de G7-top vinden ook gesprekken plaats over het instellen van een prijsplafond voor Russische olie. Michel zei dat daarover nog veel details besproken moeten worden en waarschuwde dat hij instemming nodig heeft van alle 27 lidstaten voordat de EU zo’n maatregel kan nemen. “Het doel is Rusland te raken, en niet om ons leven nog gecompliceerder te maken.”

Frankrijk toonde zich bereid om een mechanisme voor een maximale prijs voor Russische olie te steunen. Maar president Emmanuel Macron zou liever willen dat olieproducerende landen een bovengrens instellen voor olieprijzen, om zo de inflatie te beteugelen. Dat zou effectiever zijn.

EINDE BERICHT

NU.NL

VK, VS, JAPAN EN CANADA KONDIGEN IMPORTVERBOD AAN

OP RUSSISCH GOUD

26 JUNI 2022

https://www.nu.nl/economie/6208678/vk-vs-japan-en-canada-kondigen-importverbod-aan-op-russisch-goud.html

Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Japan en Canada gaan de import van Russisch goud aan banden leggen als sanctie vanwege de oorlog in Oekraïne. Het importverbod moet binnenkort van kracht worden en zal van toepassing zijn op nieuw gewonnen en geraffineerd goud.

Volgens de Britse premier Boris Johnson heeft de strafmaatregel direct gevolgen voor Russische oligarchen en “de oorlogsmachine van Poetin”. Veel oligarchen zetten bezittingen om in goud. Op die manier proberen ze de gevolgen van de strenge internationale sancties tegen Moskou het hoofd te bieden.

De maatregel zal Russisch goud effectief van de wereldgoudmarkt weren, zegt Johnson, aangezien Londen een centrale rol speelt in de internationale goudhandel en ook de drie andere grootmachten de import blokkeren. De goudexport leverde de Russische economie vorig jaar omgerekend zo’n 14,6 miljard euro op.

De andere G7-landen gaan volgens de Amerikaanse president Joe Biden ook een verbod instellen. Dat hebben de andere landen zelf nog niet bevestigd. Biden spreekt op Twitter van “ongekende kosten” voor president Vladimir Poetin en de financiering van de Russische inval in Oekraïne.

De sanctie wordt officieel gepresenteerd tijdens de G7-top in het Duitse Elmau. De grote industrielanden van de wereld overleggen daar de komende dagen over onder meer de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Volgens een Amerikaanse overheidsfunctionaris wordt het importverbod dinsdag toegelicht.

De Europese Unie zal waarschijnlijk ook aansluiten bij de boycot. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel hoopt zo de oorlogskas van Rusland verder te raken. Hij zegt dat een importverbod voor goud op een manier moet worden ingesteld dat het “de economie van Rusland raakt, en niet onszelf”.

EINDE BERICHT

RIJKSOVERHEID

EUROPESE UNIE NEEMT ZESDE SANCTIEPAKKET AAN TEGEN

RUSLAND

3 JUNI 2022

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/06/03/europese-unie-eu-zesde-sanctiepakket-tegen-rusland-nieuws#:~:text=Europese%20Unie%20(EU)%20neemt%20zesde%20sanctiepakket%20aan%20tegen%20Rusland,-Nieuwsbericht%20%7C%2003%2D06&text=Op%203%20juni%202022%20heeft,aanhoudende%20Russische%20agressie%20tegen%20Oekra%C3%AFne.

Nieuwsbericht | 03-06-2022 | 12:40

Op 3 juni 2022 heeft de Europese Unie (EU) het zesde sanctiepakket tegen Rusland aangenomen. De sancties zijn ingesteld vanwege de aanhoudende Russische agressie tegen Oekraïne. De nieuwe sancties zijn onder andere gericht tegen de import van olie, tegen Russische banken, mediabedrijven, de defensie- en veiligheidssector, en verantwoordelijke personen en entiteiten. Ook de sancties tegen Belarus (Wit-Rusland) worden aangescherpt.

Nieuwe sancties tegen Rusland en Belarus

De EU heeft het zesde sanctiepakket tegen Rusland aangenomen. Het doel hiervan is om de druk op de verantwoordelijke personen te verhogen en het Rusland nog moeilijker te maken om de oorlog in Oekraïne te bekostigen. Net als in vorige sanctiepakketten worden ook maatregelen tegen Belarus genomen, vanwege de betrokkenheid van het land bij de oorlog.

De belangrijkste maatregelen in het kort:

Olie

Er komt in de EU een verbod op de aankoop, invoer en overdracht van ruwe olie (binnen 6 maanden) en geraffineerde olieproducten (binnen 8 maanden) uit Rusland. Er is een tijdelijke uitzondering voor EU-lidstaten die door hun ligging afhankelijk zijn van Russische voorraden en geen andere haalbare mogelijkheden hebben.

Banken

Drie extra Russische banken (SberbankCredit Bank of Moscow en Russian Agricultural Bank) worden afgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Dat geldt ook voor een Belarussische bank (Belarusian Bank For Development And Reconstruction).

Media

Een aantal Russische mediabedrijven mag niet meer in de EU uitzenden, om propaganda en nepnieuws tegen te gaan (Rossiya RTR/RTR PlanetaRossiya 24/Russia 24 en TV Centre International).

Export

De EU breidt het exportverbod uit voor dual-use goederen (goederen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt) en technologie die door de Russische en Belarussische defensie- en veiligheidssectoren kunnen worden gebruikt.

Zakelijke diensten

Er komt een verbod op het verlenen van een aantal zakelijke diensten aan Rusland, zoals boekhouding, publieke relaties, consultancy en clouddiensten.

Sanctielijst

Er worden meer Russische en Belarussische personen en entiteiten op de sanctielijst geplaatst. Diegenen die verantwoordelijk zijn voor de Russische wandaden in Marioepol en Boetsja, vooraanstaande zakenlieden, politici, familieleden van oligarchen en bedrijven die het Russische leger bevoorraden.

Olieboycot tegen Rusland

Een boycot van Russische olie is een ingrijpende maatregel en heeft grote gevolgen. Niet alleen voor Rusland, maar ook voor de EU. Omdat Polen en Duitsland zullen afzien van Russische olie die zij nu nog per pijpleiding krijgen, zal de Russische olie-export naar de EU dit jaar waarschijnlijk afnemen met 80 tot 90 procent.

EU-landen in Centraal- en Oost-Europa die afhankelijker zijn van Russische olie krijgen langer de tijd om die afhankelijkheid af te bouwen. Het kabinet zet er nog steeds op in dat Nederland voor het einde van het jaar onafhankelijk is van Russische fossiele brandstoffen.

De Europese Unie blijft zich inzetten om Oekraïne te steunen in het recht op zelfverdediging tegen de Russische agressie. En om een vreedzame, democratische en welvarende toekomst op te bouwen. Een compleet overzicht van de sancties vind je op de sanctiepagina van de EU (pagina wordt bijgewerkt). Zie ook de EU-tijdlijn van de sancties tegen Rusland.

Nederlandse uitvoering sancties

Wil je meer weten over de sancties, en hoe Nederland die uitvoert? Bekijk de pagina Sancties tegen Rusland en Belarus (Wit-Rusland).

EINDE BERICHT

EUROPESE RAAD

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

DE EU SANCTIES TEGEN RUSLAND UITGELEGD

https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/sanctions/restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/sanctions-against-russia-explained/

De EU heeft Rusland een reeks nieuwe sancties opgelegd sinds het land op 21 februari 2022 de niet onder Oekraïens gezag vallende gebieden van Donetsk en Loehansk erkende en op 24 februari 2022 zonder aanleiding of grond Oekraïne binnenviel.

De sancties komen bovenop de maatregelen die in 2014 tegen Rusland zijn ingesteld wegens de annexatie van de Krim en het niet uitvoeren van de akkoorden van Minsk.

Op deze pagina worden de volgende vragen beantwoord:

  • welke sancties heeft de EU tot dusver opgelegd, tegen wie en wat betekenen ze in de praktijk?
  • wat betekenen de sancties tegen de Russische banken en de Nationale Centrale Bank van Rusland in de praktijk?
  • welke sancties gelden er voor het wegvervoer en de lucht- en zeevaart?
  • wat zijn de gevolgen van de sancties voor de handel met Rusland en welke in- en uitvoer­beperkingen gelden er?
  • zijn EU-sancties in overeenstemming met het internationaal recht en wordt er samengewerkt met partners?

Welke sancties heeft de EU tot dusver aangenomen?

Sinds februari heeft de EU Rusland 6 sanctie­pakketten opgelegd, waaronder individuele sancties, economische sancties en diplomatieke maatregelen.

De EU heeft ook sancties aangenomen tegen Belarus vanwege zijn betrokkenheid bij de invasie van Oekraïne.

De economische sancties moeten ervoor zorgen dat het militaire optreden Rusland zuur opbreekt en dat zijn aanvals­oorlog wordt gefnuikt.

De individuele sancties zijn gericht tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen, financieren of uitvoeren van acties die de territoriale integriteit, de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of die van deze acties profiteren.

Wie krijgt sancties opgelegd?

In totaal heeft de EU, inclusief de eerdere sancties wegens de annexatie van de Krim in 2014, tot dusver maatregelen genomen tegen 98 entiteiten en 1158 personen. Op de sanctielijst staan:

  • president Vladimir Poetin
  • minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov
  • oligarchen die banden hebben met het Kremlin, zoals Roman Abramovitsj
  • 351 leden van de Doema (het Russische lagerhuis) die op 15 februari 2022 vóór de erkenning van Donetsk en Loehansk hebben gestemd
  • leden van de Nationale Veiligheidsraad
  • hoge ambtenaren en militairen
  • prominente zakenlieden (personen in de Russische staal­industrie en anderen die financiële diensten, militaire producten en technologie leveren aan de Russische staat)
  • propagandisten en actoren op het gebied van desinformatie
  • personen die verantwoordelijk zijn voor de gruweldaden in Boetsja en Marioepol
  • welbepaalde verwanten van een aantal van de bovengenoemde personen
  • Lijst van personen en entiteiten die zijn onderworpen aan beperkende EU-maatregelen in verband met de territoriale integriteit van Oekraïne (Publicatieblad van de EU)

Wat betekenen individuele sancties in de praktijk?

De sancties tegen personen zijn het reisverbod en de bevriezing van tegoeden. Een reisverbod belet dat personen het grondgebied van de EU nog binnenkomen of erdoor reizen, of dat nu over land, door de lucht of over de zee is.

Een bevriezing van tegoeden betekent dat alle rekeningen van een persoon of entiteit worden geblokkeerd. Het is daarmee verboden hun tegoeden of activa direct of indirect ter beschikking te stellen.

Zo kunnen ze hun geld niet langer gebruiken om het Russische regime te ondersteunen of om een veilig onderkomen in de EU te vinden.

Welke sancties gelden er voor de handel met Rusland?

De economische sancties omvatten onder meer een aantal beperkingen op de in- en uitvoer van producten naar en uit Rusland. Dit betekent dat Europese bedrijven bepaalde producten niet mogen uitvoeren naar Rusland (uitvoer­beperkingen) of invoeren uit Rusland (invoer­beperkingen).

Doel van de lijst met verboden producten is de Russische economie zo hard mogelijk te raken, maar de gevolgen voor Europese bedrijven en burgers te beperken. Om de Russische bevolking geen schade te berokkenen, staan producten die hoofdzakelijk bestemd zijn voor consumptie en gezondheids-, farmaceutische en landbouw­producten en levensmiddelen niet op de lijst.

De douaneautoriteiten in de EU controleren deze in- en uitvoerbeperkingen.

Bovendien heeft de EU, in samenwerking met gelijkgestemde partners, een verklaring aangenomen waarin zij zich het recht voorbehoudt om Rusland niet langer als meest begunstigde natie (een categorie in WTO-kader) te behandelen. De EU heeft ervoor gekozen om de invoertarieven niet te verhogen, maar wel een reeks beperkende maatregelen aan te nemen met onder meer een verbod op de in- en uitvoer van bepaalde goederen. De EU en haar partners hebben ook alle werkzaamheden voor de toetreding van Belarus tot de WTO opgeschort.

Welke goederen mogen niet worden uitgevoerd naar Rusland vanuit de EU?

Op de sanctielijst staan onder meer:

  • geavanceerde technologie (bijv. kwantum­computers en geavanceerde half­geleiders, elektronica en software)
  • bepaalde soorten machines en transport­middelen
  • specifieke goederen en technologie voor petroleum­raffinage
  • apparatuur, technologie en diensten voor de energiesector
  • goederen en technologie voor de luchtvaart- en ruimtevaart­industrie (bijv. vliegtuigen, reserve­onderdelen of andere materialen voor vliegtuigen en helikopters, reactiemotor­brandstof)
  • goederen en radiocommunicatie­technologie voor de zeescheepvaart
  • een aantal producten voor tweeërlei gebruik (die kunnen worden gebruikt voor zowel civiele als militaire doeleinden), zoals software voor drones, drones zelf en encryptie­apparatuur
  • luxegoederen (bijv. dure auto’s, horloges en juwelen)

Welke goederen mogen niet worden ingevoerd uit Rusland naar de EU?

Op de sanctielijst staan onder meer:

  • ruwe aardolie en geraffineerde aardolie­producten, met beperkte uitzonderingen (uitfasering in 6 tot 8 maanden)
  • steenkool en andere vaste fossiele brandstoffen (vanaf augustus 2022 i.v.m. afbouwperiode voor bestaande contracten)
  • staal en ijzer
  • hout, cement en bepaalde meststoffen
  • vis, schaal- en schelpdieren en sterke drank (bijv. kaviaar en wodka)

Wat betekent het olie-embargo in de praktijk?

In juni 2022 nam de Raad een zesde pakket sancties aan, dat onder meer de aankoop, invoer en overdracht van ruwe aardolie en bepaalde aardolie­producten uit Rusland naar de EU verbiedt. Deze maatregelen zullen geleidelijk ingaan: binnen 6 maanden voor ruwe aardolie en binnen 8 maanden voor geraffineerde aardolie­producten.

Er geldt een tijdelijke uitzondering voor de invoer van ruwe olie via pijpleidingen naar EU-lidstaten die vanwege hun geografische ligging specifiek afhankelijk zijn van Russische leveringen en geen haalbare alternatieven hebben.

Ook geldt er voor Bulgarije een tijdelijke uitzondering wat betreft de invoer van Russische ruwe olie over zee, en voor Kroatië wat betreft de invoer van vacuüm­gas­olie.

Aangezien het grootste deel van de Russische olie over zee wordt vervoerd naar de EU, zorgt deze maatregel ervoor dat voor het einde van het jaar bijna 90% van alle invoer van Russische olie naar Europa wordt geboycot. Rusland zal dus aanzienlijk minder winst maken.

Welke sancties gelden er voor het wegvervoer?

De EU heeft afgesproken dat Russische en Belarussisch wegvervoerders de EU niet meer in mogen, ook niet voor goederen in doorvoer.

Zo kan Rusland minder gemakkelijk belangrijke goederen aankopen en wordt de handel over land van en naar Rusland verstoord. De EU-landen kunnen echter een uitzondering maken voor:

  • vervoer van energie
  • vervoer van farmaceutische, medische, landbouw- en voedings­producten
  • humanitaire hulp
  • vervoer in verband met de diplomatieke en consulaire vertegenwoordiging van de EU en haar lidstaten in Rusland, of internationale organisaties in Rusland die overeenkomstig het internationaal recht immuniteiten genieten
  • overdracht aan of uitvoer naar Rusland van culturele goederen die in bruikleen zijn gegeven in het kader van een formele culturele samenwerking met Rusland

De maatregel geldt niet voor post en goederen in doorvoer tussen de oblast Kaliningrad en Rusland.

Wat betekenen de sancties in de luchtvaartsector?

In februari 2022 heeft de EU alle Russische luchtvaart­maatschappijen de toegang tot EU-luchthavens ontzegd en hen verboden nog over EU-grondgebied te vliegen. Het gaat om vliegtuigen die in Rusland of elders zijn geregistreerd en door een Russische burger of entiteit worden gehuurd of gecharterd. Het verbod geldt ook voor privé­vliegtuigen, zoals privéjets voor zakelijk gebruik.

Daarnaast verbiedt de EU dat er nog goederen en technologie voor de lucht- en ruimtevaart­industrie naar Rusland worden uitgevoerd.

Ook verzekeringen, onderhouds­diensten en technische bijstand voor deze goederen en technologie zijn verboden. De Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk hanteren soortgelijke beperkingen.

Dit betekent dat Russische luchtvaart­maatschappijen geen vliegtuigen, reserve­onderdelen of uitrusting voor hun vloot kunnen kopen en niet de nodige reparaties of technische inspecties kunnen uitvoeren. Aangezien driekwart van Ruslands commerciële vliegtuigen in de EU, de VS of Canada is geproduceerd, zal het verbod er mettertijd mogelijk toe leiden dat een aanzienlijk deel van de Russische burger­luchtvaart aan de grond zal blijven, zelfs voor binnenlandse vluchten.

Welke sancties gelden er voor het zeevervoer?

De EU heeft haar havens gesloten voor de gehele handelsvloot van Rusland (meer dan 2 800 schepen). De maatregel geldt echter niet voor schepen die de volgende zaken vervoeren:

  • energie
  • farmaceutische, medische, landbouw- en voedingsproducten
  • humanitaire hulpgoederen
  • splijtstof en andere goederen die nodig zijn voor de werking van civiele nucleaire vermogens
  • steenkool (tot 10 augustus 2022, daarna is de invoer van steenkool in de EU niet langer toegestaan)

De maatregel geldt ook niet voor schepen in nood die hulp zoeken, of schepen die een noodstop maken bij een haven om redenen van maritieme veiligheid of om mensenlevens op zee te redden.

De maatregel geldt wel voor vaartuigen die proberen de sancties te omzeilen door niet langer onder de Russische vlag te varen of zich te registreren in een andere staat. Havenautoriteiten kunnen dit nagaan door het IMO-nummer van een schip te controleren (een uniek identificatie­nummer dat wordt toegewezen namens de Internationale Maritieme Organisatie).

Wat betekent het Swift-verbod voor Russische en Belarussische banken?

Dankzij het verbod kunnen 10 Russische en 4 Belarussische banken geen internationale betalingen meer verrichten of ontvangen via het Swift-systeem.

Swift is een berichten­dienst die de uitwisseling van informatie tussen banken en andere financiële instellingen aanzienlijk vergemakkelijkt. Wereldwijd zijn er meer dan 11 000 entiteiten op aangesloten.

Concreet kunnen de gestrafte banken geen buitenlandse valuta meer ontvangen en kunnen ze geen activa meer naar het buitenland overmaken. Dat is slecht voor de Russische en de Belarussische economie.

Theoretisch gezien zouden banken internationale transacties kunnen uitvoeren zonder Swift, maar dat is duur en complex en vereist wederzijds vertrouwen tussen de financiële instellingen. Betalen moet dan immers weer zoals vanouds: elke transactie moet per telefoon en fax worden bevestigd.

Wat betekenen de sancties tegen de Nationale Centrale Bank van Rusland in de praktijk?

De Europese Unie verbiedt alle transacties met de Nationale Centrale Bank van Rusland die te maken hebben met het beheer van haar reserves en activa. Doordat de tegoeden van de centrale bank bevroren zijn, heeft ze geen toegang meer tot de activa die ze bij centrale banken en particuliere instellingen in de EU heeft staan.

In februari 2022 bedroegen de internationale reserves van Rusland $ 643 miljard (€ 579 miljard). Reserves in vreemde valuta aanhouden draagt er onder meer toe bij dat de wisselkoers van de eigen valuta van een land stabiel blijft.

Nu transacties vanuit de EU en andere landen verboden zijn, staat naar schatting meer dan de helft van de Russische reserves geblokkeerd. Ook andere landen waar Rusland reserves heeft staan, zoals de VS, Canada en het VK, hebben zo’n verbod.

Rusland kan deze buffer dus niet gebruiken om zijn banken van zuurstof te voorzien en zo de gevolgen van andere sancties te beperken. Zelfs de goud­reserves die in Rusland zijn opgeslagen, lijken nu moeilijker te verkopen.

De EU heeft ook een verbod ingesteld op de verkoop, levering, overdracht en uitvoer van euro­bankbiljetten naar Rusland. Dat moet voorkomen dat de Russische regering, de centrale bank en natuurlijke of rechtspersonen in Rusland de sancties omzeilen door contante euro’s te bemachtigen.

Soortgelijke sancties gelden voor Belarus.

Waarom heeft de EU de omroep­activiteiten van 5 Russische mediakanalen opgeschort?

Met zijn stelselmatige internationale campagne van desinformatie, informatie­manipulatie en verdraaiing van feiten wil Rusland zowel de eigen buurlanden als de EU en de EU-lidstaten uit evenwicht brengen.

Om dit tegen te gaan heeft de EU de omroep­activiteiten in de EU van 5 Russische staatszenders opgeschort:

  • Sputnik
  • Russia Today
  • Rossiya RTR/RTR Planeta
  • Rossiya 24/Russia 24
  • TV Centre International

Het Kremlin gebruikt deze staatsmedia om propaganda te verspreiden en desinformatie­campagnes te voeren, onder meer over zijn aanvals­oorlog tegen Oekraïne.

De maatregelen tegen Sputnik en Russia Today (en hun dochterondernemingen, zoals RT English, RT Germany, RT France en RT Spanish) gelden sinds 2 maart 2022. De andere drie mediakanalen staan sinds 4 juni 2022 op de lijst.

Het gaat om alle omroep­activiteiten in of voor de EU-lidstaten: via kabel, satelliet, IPTV, platforms, websites en apps.

In overeenstemming met het Handvest van de grondrechten weerhouden de maatregelen er deze mediakanalen en hun personeel niet van om zich in de EU met andere dan omroep­activiteiten bezig te houden, zoals met onderzoek en interviews.

Stemt de EU de sancties af met haar partners?

Sancties hebben meer effect als een grote groep internationale partners meedoet. De EU heeft de afgelopen weken nauw samengewerkt met gelijkgestemde partners zoals de Verenigde Staten om samen sancties op te leggen.

De EU werkt samen met de Wereldbank­groep, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en andere internationale partners om te voorkomen dat Rusland nog financiering van dergelijke instellingen verkrijgt.

Om deze internationale inspanning te coördineren, is onlangs de Russian Elites, Proxies, and Oligarchs (REPO) Task Force opgericht. Deze taskforce stelt de EU in staat samen te werken met de G7-landen – Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten – en met Australië, om ervoor te zorgen dat de sancties worden toegepast.

Hoewel de EU met heel wat partners nauw samenwerkt, beslist elk van deze niet-EU-landen nog altijd zelf welke sancties het zal opleggen.

Vallen de EU-sancties onder het internationaal recht?

Jazeker. Alle EU-sancties stroken geheel met de verplichtingen van het internationaal recht, en eerbiedigen de mensen­rechten en de fundamentele vrijheden.

Zodra tussen de EU-lidstaten een politiek akkoord is bereikt, bereiden de Europese Dienst voor extern optreden en/of de Europese Commissie de nodige rechts­handelingen voor en worden deze ter aanneming voorgelegd aan de Raad.

Verordeningen en besluiten van de Raad zijn, als rechts­handelingen van algemene strekking, bindend voor alle personen en entiteiten die onder de jurisdictie van de EU vallen. Dit betekent elke persoon en entiteit binnen de EU, elke EU-onderdaan ongeacht waar, en alle bedrijven en organisaties die naar het recht van een EU-lidstaat zijn opgericht.

EINDE BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor Noot 10/Oekraine

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.