Coronamaatregelen alleen voor Coronabestrijding!/Voorkom politiestaat!

CORONAMAATREGELEN ALLEEN VOOR CORONABESTRIJDING/VOORKOM POLITIESTAAT

SLIK NIET IEDERE OVERHEIDSMAATREGEL VOOR ZOETE KOEK, ZEKER NIET NA DE CORONACRISIS!

ENGEL DES DOODS, HET CORONAVIRUS! 

Beste lezers
Van het levensgevaarlijke Coronavirus en de aanpak door de Nederlandse Overheid zijn we zo langzamerhand wel op de hoogteZie voor een overzicht geheel onderinDat dit angstwekkende en onzekere Tijden zijn, is evident.Dat er Overheidsmaatregelen nodig zijn ter indamming van dit levensgevaarlijke virus, ook.
MAAR-en dat schreef ik al in een eerder artikel- wij moeten WEL alert blijven.Want-hoewel dat in Nederland nog niet zover is en misschien komt het ook niet zover-het is mogelijk, dat de huidige beperkende maatregelen verder uitgebreid kunnen worden, richting noodtoestand.En ja, dat klinkt net zo angstwekkend als het isOp Wikipedia lees ik daarover”De noodtoestand of de staat van beleg is een buitengewone rechtstoestand op grond van een publiekrechtelijke bekendmaking van een overheid dat de normale toestand en wetgeving tijdelijk niet meer van toepassing is.

Tijdens een noodtoestand kan een overheid zeer slagvaardig handelen, zonder eerst toestemming over iets te vragen of overleg met inwoners te voeren” [1]

Juist ja:

Natuurlijk is van het instellen van een noodtoestand [althans, dat hoort zo te zijn- alleen sprake als er byzondere omstandigheden zijn, zoals natuurrampen en eventuele oorlogen [2]

Geen lichtvaardig middel dus, waarvan -en dat zal u niet verbazen- dictaturen maar al te graag gebruik maken. [3]

Nu zijn extreme maatregelen als noodtoestanden daarom zo gevaarlijk, omdat ze de neiging hebben, te beklijven

Of anders gezegd:

Wanneer het de autoriteiten goed uitkomt, houden ze of die noodtoestand in stand, als de directe aanleiding er niet meer is, of ze zetten die noodtoestand [gedeeltelijk] om in wetgeving.

Dat laatste is in Frankrijk gebeurd:

Na de aanslagen in 2015 werd de noodtoestand ingesteld, die weliswaar in 2017 werd opgeheven, maar een groot deel van die noodtoestand kwam terug in een ruimere wetgeving. [4]

Dat is gevaarlijk en staat op gespannen voet met rechten en vrijheden.

Nu is Frankrijk veel autoritairder in Nederland, maar natuurlijk is het niet uit te sluiten, dat een deel van die Coronamaatregelen in de wet terugkomt, als het Coronavirus is bestreden.

Gevaarlijk is ook, dat door die byzondere toestand rond het Coronavirus, de burgers in de toekomst gemakkelijker extreme maatregelen van de Overheid gaan slikken, als die Overheid vindt, dat dat noodzakelijk is, omdat men toch gewend raakt aan een dergelijke situatie.

Om hiertegen te waarschuwen, heb ik recentelijk onderstaand artikel geschreven.

MET BIJBEHORENDE NOTEN

OF

https://www.dewereldmorgen.be/community/coronamaatregelen-nederlandse-overheid-nu-van-levensbelang-wat-na-coronacrisis-over-noodtoestand-en-politiemacht/

Maar dat vond ik nog niet genoeg!

Daarom heb ik onderstaand Ingezonden Stuk naar een aantal Nederlandse en Belgische kranten toegestuurd.

Een Ingezonden Stuk, dat ik hier graag met u deel.

Dus direct onder het notenapparaat:

Eerst mijn eerdere artikel [A]

Daarna mijn Ingezonden Stuk [B]

En tenslotte de Coronamaatregelen, zoals tot nu toe genomen door de Nederlandse Overheid [C]

VEEL LEESPLEZIER!

STAY SAFE

STAY ALERT

Astrid Essed

NOTEN[1]

”De noodtoestand of de staat van beleg is een buitengewone rechtstoestand op grond van een publiekrechtelijke bekendmaking van een overheid dat de normale toestand en wetgeving tijdelijk niet meer van toepassing is.

Tijdens een noodtoestand kan een overheid zeer slagvaardig handelen, zonder eerst toestemming over iets te vragen of overleg met inwoners te voeren.

WIKIPEDIA

NOODTOESTAND

https://nl.wikipedia.org/wiki/Noodtoestand

[2]

”Bij natuurrampen, zoals een overstroming, een aardbeving of een orkaan, kan de noodtoestand worden uitgeroepen. De noodtoestand bij oorlog heet “staat van oorlog“. In nog ernstigere gevallen (bijvoorbeeld bevoorrading is afgesneden, stad omsingeld) kan een “staat van beleg” worden afgekondigd.”

WIKIPEDIA

NOODTOESTAND

https://nl.wikipedia.org/wiki/Noodtoestand

[3]

WIKIPEDIA

NOODTOESTAND/IN EEN DICTATUUR

https://nl.wikipedia.org/wiki/Noodtoestand#In_een_dictatuur

ORIGINELE BRON

WIKIPEDIA

NOODTOESTAND

https://nl.wikipedia.org/wiki/Noodtoestand

[4]

NOS

GEEN NOODTOESTAND MEER IN FRANKRIJK, RUIMERE WET TREEDT IN WERKING

1 NOVEMBER 2017  

https://nos.nl/artikel/2200724-geen-noodtoestand-meer-in-frankrijk-ruimere-wet-treedt-in-werking.html

In Frankrijk is een eind gekomen aan de noodtoestand. In plaats daarvan is een nieuwe wet in werking getreden, die politie en justitie meer bevoegdheden geeft. De noodtoestand werd twee jaar geleden ingesteld, na de terreuraanslagen op onder meer de Bataclan-concertzaal in Parijs.

Tijdens de noodtoestand zijn er volgens minister van Binnenlandse Zaken Collomb 32 terreuraanslagen verijdeld. Dat was dankzij de extra veiligheidsmaatregelen, maar ook door tips van buitenlandse inlichtingendiensten.

Ook zijn er meer dan 750 mensen onder huisarrest geplaatst en werd op ruim 4400 plekken huiszoeking verricht. Er werden 625 wapens in beslag genomen. Daarmee vindt minister Collomb de noodtoestand een succes.

Twee moslimradicalen

De noodtoestand was volgens de minister effectief omdat terreur is voorkomen. Als voorbeeld noemt hij de arrestatie van twee mannen in Marseille, in april van dit jaar. De twee moslimradicalen hadden vergevorderde plannen om aanslagen te plegen tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. De politie kwam dat op het spoor na een huiszoeking, aldus Collomb.

Critici en mensenrechtenorganisaties hebben twijfels over de effectiviteit van de noodtoestand. “Wij vragen ons serieus af of het de Fransen echt beter heeft beschermd”, zegt directeur Jeannerod van Human Rights Watch in Frankrijk.

Zij wijst erop dat de regering niet duidelijk maakt welke maatregelen precies welk effect hebben gehad. “Misschien waren aanslagen ook wel te voorkomen geweest met de normale wettelijke middelen.”

Nieuwe wet

In de nieuwe wet hebben politie en justitie nog steeds meer bevoegdheden dan vroeger, maar minder dan onder de noodtoestand. Er moet nu vaker toestemming worden gevraagd aan een rechter. Maar identiteitscontroles blijven volop mogelijk en ook de grenscontroles worden verder aangescherpt.Human Rights Watch vindt dat met die nieuwe wet de vrijheid van burgers aan banden wordt gelegd. Politici en politie zouden te veel vrijheid krijgen om naar eigen inzicht te handelen. Volgens de mensenrechtenorganisatie heerst er in Frankrijk een angstcultuur. “Uit angst voor nieuwe aanslagen worden steeds strengere wetten aangenomen”, zegt Jeannerod.

EINDE NOTEN

[A]

ARTIKEL

CORONAMAATREGELEN NEDERLANDSE OVERHEID/NU VAN LEVENSBELANG/WAT NA CORONACRISIS?/OVER AVONDKLOK, NOODTOESTAND EN POLITIEMACHT

ASTRID ESSED

2 APRIL 2020

NOTEN 1 T/M 29, BEHOREND BIJ BOVENSTAAND ARTIKEL

OF

https://www.dewereldmorgen.be/community/coronamaatregelen-nederlandse-overheid-nu-van-levensbelang-wat-na-coronacrisis-over-noodtoestand-en-politiemacht/

B

INGEZONDEN STUK

CORONAMAATREGELEN ALLEEN VOOR CORONABESTRIJDING, NIET ALS ACHTERDEURTJE VOOR BEPERKING DEMOCRATISCHE SPEELRUIMTEIngezonden Stuk
Geachte Redactie

Nu het Coronavirus als een spook door  Nederland, Europa en de wereld rondraast, heeft een aantal landen maatregelen genomen om het virus in te dammen, wat noodzakelijk is,Sommige maatregelen gaan ver, zoals in Frankrijk, waar politieagenten massaal zijn gemobiliseerd en checkpoints zijn ingesteld en zoals in een aantal landen, waar de noodtoestand is uitgeroepen..Ook Nederland heeft noodzakelijke maatregelen genomen, die minder ver gaan, en hopelijk vruchten afwerpen.Toch kleeft er een gevaar aan dit alles, niet voor  nu, maar mogelijk voor de toekomst.Want wat gebeurt er  met die beperkende maatregelen, als het Coronavirus is overwonnen?Wat als hier, in het kader van de coronacrisis, de noodtoestand wordt ingesteld wat betekent, speciale bevoegdheden, zoals veel meer politie en zelfs het leger op straat.Weinig mensen zullen daartegen dan bezwaar maken, maar speciale maatregelen plegen nog al eens te beklijven, ook als het niet meer noodzakelijk is.Een voorbeeld is Frankrijk, waar de noodtoestand in 2015 werd ingevoerdnaar aanleiding van aanslagen in november 2015.Twee jaar later werd die noodtoestand opgeheven, maar is grotendeels  omgezet in ruimere wetgeving, met meer bevoegdheden.Of Hongarije, waar premier Orban de coronamaatregelen heeft aangegrepen om praktisch een greep naar de macht te doen.Nu was Orban reeds lang een halve dictator en is Frankrijk veel autoritairder dan Nederland.Ik zeg dus niet, dat Nederland het Franse of Hongaarse voorbeeld zal volgen, maar toch is  van belang, ervoor te waken, dat na de coronacrisis geen maatregelen blijven hangen, die de democratische speelruimte beperken en de privacy verder schenden.Noch, dat de publieke opinie, afgeschrikt door de coronacrisis, het makkelijker aanvaardbaar vindt, als er in andere situaties opnieuw beperkende maatregelen worden genomen.Laten we daar als samenleving alert op blijven.

Astrid Essed

Amsterdam

C
CORONAMAATREGELEN NEDERLANDSE OVERHEID

RIJKSOVERHEIDCORONAMAATREGELEN VERLENGD TOT EN MET 28 APRIL31 MAART 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/31/coronamaatregelen-verlengd-tot-en-met-dinsdag-28-april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.Alleen samen krijgen we corona onder controle. 

EINDE BERICHT OVER VERLENGING COROMATAAREGELEN TOT EN MET 28 APRIL

RIJKSOVERHEIDNEDERLANDSE AANPAK VAN HET CORONAVIRUS EN VEELGESTELDE VRAGEN
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-de-aanpak-van-het-nieuwe-coronavirus-in-nederland

We hebben iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De essentie van de aanpak is: het virus maximaal controleren waarbij we vooral kwetsbare groepen willen beschermen. Als mensen geen contact hebben, dan kunnen ze anderen niet besmetten en verspreidt het coronavirus zich niet.

Het doel is om te zorgen dat alle patiënten de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Daarom willen we voorkomen dat de verpleeghuizen, de thuiszorg, de ziekenhuizen, de huisartsen en de intensive care afdelingen overbelast raken. Er moet steeds voldoende capaciteit zijn om de mensen te helpen die het meest kwetsbaar zijn. 

De adviezen en maatregelen om het virus maximaal te controleren zijn tot en met 28 april van kracht. Onder andere sportaccommodaties en horeca blijven dicht tot en met 28 april. Scholen blijven tot na de meivakantie gesloten. Alle evenementen met een meld- en vergunningsplicht zijn tot 1 juni verboden.

Hieronder een overzicht van de maatregelen, onderverdeeld in 3 categorieën: gezondheid, openbaar leven en maatregelen om deze periode door te komen.Bekijk veelgestelde vragen over de aanpak in Nederland

Gezondheidsadviezen voor iedereen

  • Was uw handen
    • 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen
    • Voordat u naar buiten gaat, als u weer thuis komt, als u uw neus heeft gesnoten, natuurlijk voor het eten en nadat u naar de wc bent geweest.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg
    • Was daarna uw handen
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen
    • Dit geldt voor iedereen op straat, in winkels en op het werk als u een vitale functie heeft. Maar niet thuis en ook niet op straat als het mensen zijn uit uw gezin of huishouden.
    • Door 1,5 meter afstand te houden is de kans kleiner dat mensen elkaar besmetten
  • Voor iedereen in Nederland geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis indien mogelijk en ga alleen naar buiten als dat nodig is: boodschappen doen, de hond uitlaten, een frisse neus halen of iets voor een ander doen. Blijf op 1,5 meter afstand van anderen, behalve binnen uw gezin/huishouden. Ga zoveel mogelijk alleen op pad. Mensen werkzaam in cruciale beroepen en vitale processen kunnen wel naar hun werk als dat nodig is.
  • Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis. Ziek uit. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Laat anderen boodschappen doen, of laat ze bezorgen, zorg dat een ander de hond uitlaat. Voor huisgenoten zonder klachten gelden de regels die voor iedereen in Nederland gelden (zie boven). Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. Mensen werkzaam in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd; zij blijven thuis als zij zelf klachten met koorts hebben (overleg zo nodig met uw werkgever).
  • Mensen met verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid: blijf thuis. Ziek uit. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Heeft u huisgenoten, dan mogen zij ook niet naar buiten; alleen wie geen klachten heeft, mag even boodschappen doen. Huisgenoten werkzaam in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd; zij blijven thuis als zij zelf klachten met koorts hebben (overleg zo nodig met uw werkgever). Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. Voor meer informatie over de leefregels thuis: kijk op de website van het RIVM.
  • Risicogroepen
    Mensen die ernstiger ziek kunnen worden van het coronavirus zijn ouderen (mensen van 70 jaar of ouder) en mensen met een kwetsbare gezondheid. Behoort u tot deze groep? Blijf thuis, ontvang zo min mogelijk bezoek, houd 1,5 meter afstand en onderhoud contact met anderen via de telefoon of op andere manieren

Beperking openbaar leven

  • Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens het komende paasweekend.
    • ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers)
    • en houd dan 1,5 meter afstand tot elkaar
  • Ga alleen naar buiten als dat nodig is
    • voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, een frisse neus of om iets voor een ander te doen
    • houd ook dan 1,5 meter afstand tot elkaar
  • Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid.
    • Ga zeker niet op bezoek als u verkoudheidsklachten hebt.
  • Als u naar buiten gaat, houd dan 1,5 meter afstand tot anderen (uitgezonderd gezinnen/huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar onderling).
  • Tegen groepen van meer dan 2 personen die niet ten minste 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk – ook voor coffeeshops. Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en neem uw consumptie mee.
  • Gesloten zijn ook: sportverenigingen, sport- en fitnessclubs, sauna’s, casino’s, speelhallen, seksinrichtingen.
  • Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen is verboden, voor zover er geen 1,5 meter afstand tot de klant gehouden kan worden. Hierbij kunt u denken aan masseurs, kappers, nagelstylisten, escort-services en rijinstructeurs. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de behandeling van (para)medische beroepen, als daar een individuele medische indicatie voor bestaat én de beoefenaar alle hygiënevereisten kan naleven.
  • Scholen en kinderdagverblijven zijn fysiek gesloten. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Scholen zijn indien nodig wel open voor (school)examens. Ook hogescholen en universiteiten zijn gesloten. Scholen en universiteiten geven onderwijs op afstand. Ook verzorgen scholen opvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen.
  • Alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni.
  • Andere samenkomsten zijn tot en met 28 april verboden, zoals culturele instellingen waarbij publiek samenkomt. Er zijn enkele uitzonderingen:
    • Uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen kunnen doorgaan als er maximaal 30 personen bij elkaar zijn en er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden.
    • Religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten vinden bij voorkeur online plaats; ze kunnen fysiek alleen doorgang vinden als er maximaal 30 personen bij elkaar zijn die altijd 1,5 meter afstand houden.
    • Wettelijk verplichte bijeenkomsten, zoals raadsvergaderingen of aandeelhoudersvergaderingen, kunnen alleen plaatsvinden als er maximaal 100 personen zijn die 1,5 meter afstand kunnen houden.
    • Werkgerelateerde bijeenkomsten kunnen doorgaan met maximaal 100 personen en als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Het gaat daarbij om samenkomsten die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties.
  • Publieke locaties zoals musea, concertzalen en theaters zijn gesloten.
  • Advies: reis niet naar het buitenland, tenzij dat echt noodzakelijk is (vakantiereizen gelden niet als noodzakelijk).
  • Winkels en het openbaar vervoer nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid en afspraken over reizigersgedrag.
  • Markten mogen alleen doorgaan als de voorzitter van de veiligheidsregio ontheffing heeft verleend. Marktbezoekers moeten dan 1,5 meter afstand kunnen houden.
  • De voorzitter van uw veiligheidsregio kan locaties (zoals vakantieparken, campings, stranden, winkels en parken) sluiten en via een noodverordening optreden. Gemeenschappelijke was- toilet en douchevoorzieningen op campings en vakantieparken worden gesloten.
  • Er kunnen boetes worden opgelegd als meer dan 2 personen minder dan 1,5 meter afstand houden.

Aanvullende crisismaatregelen

De overheid neemt aanvullende maatregelen om ervoor te zorgen dat we deze periode als samenleving zo goed mogelijk door komen.

  • Om de samenleving draaiende te houden, gelden voor mensen werkzaam in cruciale beroepen en vitale processen enkele uitzonderingen:
    • Zij kunnen gebruik maken van ‘noodopvang’ voor kinderen op school of kinderopvang.
    • Zij hoeven niet thuis te blijven bij milde verkoudheidsklachten of wanneer een gezinslid klachten heeft. Zij blijven thuis als zij zelf klachten met koorts hebben (overleg zo nodig met uw werkgever).
  • Noodpakket voor banen en economie: tijdelijke financiële regelingen voor ondernemers en zzp’ers. Hierbij gaat het om tegemoetkoming inkomsten en salarissen, uitstel van belastingen en versoepeling van kredieten. Deze maatregelen geven ook deels steun aan de culturele en creatieve sector.
  • Verruiming van de rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs zodat supermarkten goed bevoorraad kunnen worden.
  • Verruiming van de limiet van contactloos betalen met uw pinpas. Zo helpen banken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan want bij deze manier van betalen is het niet nodig om uw pincode in te toetsen.
  • Er zijn diverse initiatieven in de samenleving die mensen helpen in deze periode.

EINDE BERICHTGEVING OVER DE NEDERLANDSE AANPAK VAN HET CORONAVIRUSZIE HIERONDER VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE AANPAK IN NEDERLAND

RIJKSOVERHEIDVEELGESTELDE VRAGEN OVER DE AANPAK IN NEDERLAND

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/aanpak-in-nederland

Blijf zoveel mogelijk thuis

Waarom moet ik zoveel mogelijk thuisblijven?

We hebben iedereen nodig in Nederland om verspreiding van het coronavirus in Nederland  tegen te gaan en om kwetsbare groepen te beschermen. Als mensen geen contact hebben, dan kunnen ze anderen niet besmetten en verspreidt het coronavirus zich niet. Het doel is om te zorgen dat alle patiënten de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. 

Wat wordt er bedoeld met thuisblijven? Wat mag ik nog wel?

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Dit betekent helaas ook: thuisblijven gedurende het paasweekend.
    • ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers) 
    • houd dan 1,5 meter afstand tot elkaar
  • Ga alleen naar buiten als dat nodig is
    • voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, een frisse neus of om iets voor een ander te doen 
  • Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid.
    • Ga zeker niet op bezoek als u verkoudheidsklachten hebt.
  • Verpleeghuizen zijn gesloten voor bezoek.
  • Als u naar buiten gaat, houd dan tenminste 1,5 meter afstand tot anderen (uitgezonderd gezinnen/huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar).
  • Tegen groepen van meer dan 2 personen die niet 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden.
  • Voor mensen werkzaam in cruciale beroepen en vitale processen gelden andere afspraken, bespreek die met uw werkgever.

Kunnen we vakantieplannen maken voor de meivakantie?

In de week voor 28 april worden de maatregelen heroverwogen. Houd er daarom rekening mee dat ook na 28 april nog bepaalde maatregelen kunnen gelden.

In hoeverre kan ik nog een bezoek brengen aan de Nationale Parken en stranden in Nederland?

De Nederlandse overheid ontmoedigt vervoersbewegingen en roept iedereen op zoveel mogelijk thuis te blijven.

De Nederlandse overheid heeft een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het COVID-19 virus te bestrijden. Naast de bekende gezondheidsmaatregelen zijn er ook beperkingen van het openbaar leven in Nederland. 

De maatregelen met betrekking tot het openbaar leven zijn:   

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ook tijdens het komende paasweekend. 
  • Ga alleen naar buiten als dat nodig is.
  • Publieke locaties zoals musea, concertzalen en theaters zijn gesloten.
  • De voorzitter van de Nederlandse veiligheidsregio kan locaties (zoals vakantieparken, 
    campings, stranden, winkels en parken) sluiten en via een noodverordening optreden. Gemeenschappelijke was- toilet en douchevoorzieningen op campings en vakantieparken worden gesloten.
  • Er kunnen boetes worden opgelegd als meer dan 2 personen minder dan 1,5 meter afstand houden.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten.

Is dit een lockdown?

Nee. Een lockdown is een heel ingrijpende maatregel die op dit moment niet nodig is. Bij een lockdown ligt zowel het maatschappelijke als het economische leven stil en wordt de bewegingsvrijheid van alle inwoners zeer beperkt.

Tot wanneer geldt dit?

Alle maatregelen gelden tot en met 28 april 2020. Dit betekent dat de scholen tot in ieder geval na de meivakantie gesloten blijven. Er vinden geen evenementen plaats tot 1 juni 2020. In de week voor 28 april worden de maatregelen heroverwogen.

Wat is social distancing?

Door social distancing, ook wel sociale afstand genoemd, heeft u minder contact met anderen of houdt u afstand tot anderen. Hierdoor is de kans kleiner dat mensen elkaar besmetten. Minder contact met elkaar betekent een tragere verspreiding van het virus. Hierdoor zijn minder mensen tegelijkertijd besmet en raken zorginstellingen niet overbelast. Voorbeelden van social distancing zijn: thuiswerken, gespreide werktijden als thuiswerken niet mogelijk is en altijd ten minste 1,5 meter afstand tot andere personen houden.

Wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’?

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit bij voorkeur alleen en houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen.
  • Houd altijd afstand tot anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: bezoek wordt afgeraden. Ontvangt u toch bezoek, dan geldt het maximum van 3 mensen (buiten het eigen gezin). Houd altijd 1,5 meter afstand tot elkaar.

Bekijk voor meer informatie de pagina: veelgestelde vragen over afstand houden.

Gezinsquarantaine

Wat betekent gezinsquarantaine?

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Als u last heeft van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging moet u zelf thuis blijven. Heeft één of meerdere personen in het huishouden ernstige klachten zoals koorts en/of benauwdheid, dan moet het hele huishouden thuisblijven. Dit geldt dus ook voor huisgenoten die zelf geen klachten hebben. Dit heet gezinsquarantaine. Het hele gezin moet in quarantaine blijven totdat iedereen 24 uur klachtenvrij is. 

Wanneer eindigt gezinsquarantaine?

Wacht tot iedereen in huis 24 uur lang geen klachten meer heeft. Als iedereen 24 uur vrij is van klachten als neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, koorts of benauwdheid, dan mag u weer naar buiten.

Gelden er voor bepaalde gezinnen uitzonderingen?

Mensen in cruciale beroepsgroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd; zij blijven alleen thuis als zij zelf klachten met koorts en/of benauwdheid hebben (overleg zo nodig met uw werkgever).

Iedereen binnen mijn gezin heeft klachten. Mag ik nog wel boodschappen doen en de hond uitlaten?

Nee, blijf thuis als je klachten hebt. Ga niet naar buiten, ook niet om boodschappen te doen of de hond uit te laten. Dat moet u aan iemand anders vragen en 1,5 meter afstand bewaren.  

Tot wanneer gelden deze maatregelen?

Alle maatregelen (zoals sluiting sportverenigingen, eet- en drinkgelegenheden en zoveel mogelijk thuisblijven) gelden vooralsnog tot en met 28 april. Dit betekent dat scholen tot in ieder geval na de meivakantie gesloten blijven. Alleen het verbod op meld- en vergunningsplichte evenementen geldt tot 1 juni.

Kinderen

Hoe kunnen kleine kinderen 1,5 meter afstand houden?

De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat u met andere personen van buíten uw gezin 1,5 meter afstand houdt.

Spelen in de speeltuin, op het plein, strand of bos? Kinderen tot en met 12 jaar kunnen buiten spelen met elkaar, maar vermijd groepen. Ouders die toezicht houden, moeten 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.

Boodschappen doen

Is het terecht dat mensen nu massaal gaan hamsteren?

Het is begrijpelijk dat mensen het zekere voor het onzekere willen nemen, maar daar is geen aanleiding toe. Extra inkopen doen van voedsel is niet nodig.

Stel: het land gaat op slot, kan ik dan nog wel naar de supermarkt om eten te halen?

Ja, want ook al zou het land op slot gaan. er zal toch nog steeds gegeten moeten worden en dus ook voedsel gekocht moeten kunnen worden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) houden de sector goed in de gaten.

Moet ik mij zorgen maken om de bevoorrading van voedsel in de supermarkten?

Nee, dat is niet nodig. Er is meer dan voldoende voedsel beschikbaar en supermarkten en hun leveranciers werken de klok rond om het voedsel in de supermarkt te krijgen. Als een schap leeg raakt is de voorraad alweer onderweg in de vrachtwagen.

Moet ik extra boodschappen gaan doen ‘voor het geval dat’?

Het advies is om op uw normale manier en in gebruikelijke hoeveelheden uw inkopen te doen.

Wat is de Hamsterwet?    

De Hamsterwet is een noodwet die de minister van Economische Zaken en Klimaat de bevoegdheid kan geven om het kopen van grote aantallen van producten (hamsteren) tegen te gaan. 

Waarom wordt de Hamsterwet niet ingezet?

De Hamsterwet is een noodwet. Die wordt alleen in het uiterste geval ingezet wanneer alle andere maatregelen om hamsteren tegen te gaan, niet meer werken. Hamsteren is niet nodig. Er wordt voldoende voedsel geproduceerd en er is meer dan genoeg op voorraad in de distributiecentra.

Wat zijn andere maatregelen om hamsteren tegen te gaan?

Consumenten kunnen zelf helpen door weer op de gebruikelijke manier en in gebruikelijke hoeveelheden boodschappen te doen. Winkeliers, zoals supermarkten, mogen ook limieten stellen aan het aantal stuks van één product dat per persoon wordt verkocht.

Samenkomsten/evenementen

Welke evenementen mogen niet meer doorgaan?

Alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht, ook met minder dan 100 personen, zijn verboden tot 1 juni 2020.

Zijn andere soorten samenkomsten ook verboden?

Andere samenkomsten zijn tot en met dinsdag 28 april 2020 verboden. Er zijn enkele uitzonderingen: 

  • Het gaat om een samenkomst die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties. Mits die onder de 100 personen is en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen.
  • Het gaat om een wettelijke verplichting, zoals vergaderingen van volksvertegenwoordigers en sommige aandeelhoudersvergaderingen. Mits die onder de 100 personen zijn en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen.
  • Religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten. Mits die onder de 30 personen is en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen.
  • Voor uitvaarten en huwelijken geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (maximaal 30 personen) en bewaar 1,5 meter afstand. En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om medeleven te betuigen of felicitaties over te brengen. En vergeet niet: als u klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts: blijf thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet u ook thuis blijven.        

Wat zijn samenkomsten?

We verstaan onder samenkomsten vooral een afspraak om met een groep mensen samen te komen. 

Samenkomsten zijn verboden, ook als men 1,5 meter afstand houdt. Het gaat dan vooral om samenkomsten die georganiseerd worden of waarbij men afspreekt om bijeen te komen. Maar spontane samenkomsten kunnen hier ook toe gerekend worden. Bijvoorbeeld: samenkomsten van een groep teamsporters in een park of een samenkomst van yogabeoefenaars, een fietsclub die erop uit trekt. 

Zijn demonstraties nu ook verboden?

Demonstraties  zijn ook samenkomsten, maar daarvoor geldt de Wet openbare manifestaties en de normale procedure. Informeer bij uw gemeente naar de regels.

Betekent dit dat ook alle andere maatregelen worden verlengd tot 1 juni?

Nee. De keuze is gemaakt vanwege organisatorische gronden zoals voorbereidingswerkzaamheden die nu plaatsvinden en waarbij een groot aantal personen betrokken is. Zoals Koningsdag-activiteiten.

Alle bijeenkomsten met een meld- en vergunningsplicht zijn tot 1 juni verboden. Betekent dit dat ook de scholen tot 1 juni gesloten blijven?

Nee. Het sluiten van de scholen geldt vooralsnog tot en met 28 april. Dat betekent dat ze in ieder geval tot na de meivakantie gesloten blijven. In de week voor 28 april wordt er besloten over het al dan niet verlengen van de maatregel om de scholen te sluiten.  

Mag ik nog wel een verjaardagsfeestje thuis vieren?

Het dringende advies is om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen. Er mogen maximaal 3 mensen (buiten de gezinsleden) op bezoek komen. Hierbij moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. 

Groepsvorming en samenscholingsverbod

Wat is groepsvorming?

We verstaan onder groepsvorming een willekeurige groep mensen die elkaar in de openbare ruimte tegenkomen. Het niet in acht nemen van de veilige afstand van 1,5 meter in de publieke ruimte, al dan niet toevallig, van meer dan 2 personen is niet toegestaan. Hier gaat het er vooral om dat we aan de ene kant het dagelijks leven mogelijk houden, maar voorkomen dat er dan toch onverantwoorde situaties ontstaan.

Wat betekent een verbod op groepsvorming?

Door het beperken van sociale contacten is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Een burgemeester kan bepalen dat in een bepaald gebied een verbod op groepsvorming geldt. Groepsvorming van meer dan 2 personen is alleen toegestaan als er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Wat mag wel?

  • Bezoekers van supermarkt die 1,5 meter afstand houden, mensen die onafhankelijk van elkaar een wandeling maken en daarbij 1,5 meter afstand houden van anderen die ook wandelen. 
  • Kinderen tot en met 12 jaar mogen met elkaar spelen. Ouders of voogden die toezicht houden moeten daarbij 1,5 meter afstand houden. Voor de kinderen geldt, zoals voor iedereen, ook het advies om zo veel mogelijk 1,5 meter afstand te houden.
  • Personen die een gezamenlijk huishouden vormen vallen niet onder groepsvorming.

Hoe weet ik waar een verbod op groepsvorming geldt?

Houd hiervoor de berichtgeving van uw gemeente in de gaten.

Mogen kinderen nog wel met vriendjes buitenspelen?

Jonge kinderen (tot en met 12 jaar) mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen, onder toezicht van een ouder/voogd. Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig klachten te krijgen van het coronavirus en weinig bij te dragen aan de verspreiding van het virus. Maar dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken. Belangrijk is dat ook kinderen zo veel mogelijk intensief lichamelijk contact proberen te vermijden en dat zij voor en na het spelen met speelgoed/toestellen hun handen wassen. De ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Ik woon in een wijk waar een groepsvormingsverbod geldt en ben met mijn gezin (meer dan 3) op straat. Mag dit?

Ja. Voor gezinnen/huishoudens geldt geen verbod. Wel geldt: blijf zoveel mogelijk thuis en houd altijd 1,5 meter afstand.

Wordt er gehandhaafd op dit samenscholingsverbod?

Ja. Tegen groepen die niet de 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden (gezinnen/huishoudens en jonge kinderen uitgezonderd).

Hoe hoog is de boete?

De boete voor meerderjarigen is vastgesteld op € 390, voor minderjarigen is de geldboete € 95. Voor organisatoren van samenkomsten of evenementen en voor bedrijven kan de boete oplopen tot € 4350.

Waar kan ik groepsvorming op een locatie waar een verbod op groepsvorming geldt melden?

Probeer altijd eerst zelf mensen op een respectvolle manier aan te spreken als ze zich niet aan de regels houden. Komt u er niet uit, dan hebben sommige gemeenten een nummer waar u overtredingen kunt melden. Heeft uw gemeente dat niet, dan kunt u bellen met de politie via 0900-8844. U kunt ook BOA’s of agenten aanspreken op straat. Het nummer 112 is niet bedoeld voor meldingen over groepsvorming, maar alleen voor situaties waarin elke seconde telt. 

Een buitenlocatie is niet aangemerkt met een verbod op groepsvorming. Kan er dan toch een sportsessie worden gehouden als iedereen voldoende afstand houdt?

Blijf zoveel mogelijk thuis. Een frisse neus halen is prima, maar ga bij voorkeur niet sporten in groepsverband. Als dit wel veel voorkomt, kan de voorzitter van uw veiligheidsregio besluiten om een groepsverbod in te stellen op deze locatie.

Mijn wijk is niet aangewezen als verbod op groepsvorming. Mag ik dan wel met meer dan 2 personen op straat?

Blijf zoveel mogelijk thuis, ook van werk als dit kan. Een frisse neus halen is prima of een praatje met de buren. Houd wel altijd 1,5 meter afstand. Groepsvorming van meer dan 2 personen is alleen toegestaan als er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Sluiten openbare en niet-openbare locaties

Er kunnen openbare en niet openbare locaties worden gesloten. Wat betekent dit?

Een voorzitter van een veiligheidsregio kan bepalen om bepaalde locaties te sluiten om zo groepsvorming te voorkomen. Denk hierbij aan campings, recreatieparken, parken, natuurgebieden, stranden etcetera. Winkels vallen hier niet onder.

Geldt dit ook voor markten?

Voor markten geldt een aparte regeling, omdat markten soms deel uitmaken van de voedselketen. Markten mogen alleen doorgaan als de voorzitter van de veiligheidsregio ontheffing heeft verleend. Marktbezoekers moeten dan 1,5 meter afstand kunnen houden. 

Welke openbare en niet openbare locaties zijn gesloten?

• Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk – ook voor coffeeshops. Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en neem uw consumptie mee. 

• Gesloten zijn ook: sportverenigingen, sport- en fitnessclubs, sauna’s, casino’s, speelhallen, seksinrichtingen. 

• Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen is verboden, voor zover er geen 1,5 meter afstand tot de klant gehouden kan worden. Hierbij kunt u denken aan masseurs, kappers, nagelstylisten, escort-services en rijinstructeurs. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de behandeling van (para)medische beroepen, als daar een individuele medische indicatie voor bestaat én de beoefenaar alle hygiënevereisten kan naleven.

• Scholen en kinderdagverblijven zijn fysiek gesloten. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Scholen zijn indien nodig wel open voor (school)examens. Ook hogescholen en universiteiten zijn gesloten. Scholen en universiteiten geven onderwijs op afstand. Ook verzorgen scholen opvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen.

Zijn alle campings en vakantieparken nu dicht?

Een voorzitter van een veiligheidsregio kan besluiten als hier reden toe is om specifieke locaties voor publiek te sluiten. Dus ook campings en vakantieparken. Een reden tot sluiting kan zijn als er door de locatie onvoldoende maatregelen zijn getroffen om ervoor te zorgen dat gasten 1,5 meter afstand kunnen houden.

Mogen sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) wel open blijven?

Nee, die moeten sluiten. Het is verboden om gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. Dit zijn locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen, jachthavens  en kleinschalige kampeerveldjes (bijvoorbeeld het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’).

Ook gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen bij parken, natuurgebieden en stranden moeten gesloten blijven

Hoe gaan winkels ervoor zorgen dat iedereen zich aan de veilige afstand houdt?

Er zijn aanvullende afspraken gemaakt met de winkelbedrijven en hun organisaties, zodat iedereen zich in de winkels aan de veilige afstand van 1,5 meter kan houden. Maar er zijn ook regels opgesteld voor de klanten zelf. Zodat ook zij weten waaraan zij zich moeten houden om zo veilig te kunnen blijven winkelen. Indien dit onvoldoende gebeurt, kunnen winkels gesloten worden. 

Wie kan er optreden als er niet voldoende maatregelen worden genoemen op openbare en niet openbare locaties ?

De voorzitter van uw veiligheidsregio kan locaties (zoals vakantieparken, campings, stranden, winkels en parken) sluiten en via een noodverordening optreden. 

Hoe weet ik welke locaties in mijn omgeving zijn gesloten?

Houd hiervoor de berichtgeving van uw gemeente of regio in de gaten.

Kan ik nog naar de kapper of nagelstylist?

Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenoemde contactberoepen geldt tot en met 28 april 2020 dat zij hun vak niet meer mogen uitoefenen. Deze locaties moeten worden gesloten

Ik werk niet op een vaste locatie, maar vaak bij cliënten of patiënten thuis. Het lukt me hierbij niet om 1,5 meter afstand te houden. Mag ik mijn beroep nog uitoefenen?

Contactberoepen zijn in ieder geval tot en met 28 april niet toegestaan. Een uitzondering hierop is beroepen die noodzakelijk zijn voor medische zorg die niet op afstand kan en niet uitgesteld kan worden. 

Geldzaken


Ik kan nu grotere bedragen contactloos pinnen. Waarom?

Klopt, de limiet per transactie is verhoogd van € 25 naar € 50. Daar hoeft u niets voor te doen: het wordt automatisch aangepast en daarover ontvangt u geen mails of sms’jes. De limiet voor aaneengesloten contactloze betalingen is eerder al verhoogd van € 50 naar € 100. Door deze maatregelen wordt contactloos betalen nog makkelijker. Bij deze manier van betalen is het namelijk niet nodig om uw pincode in te tikken. Zo helpen banken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Is het nog veilig om te betalen met contant geld?

Ja. Het RIVM geeft aan dat de kans zeer klein is dat het virus zich verspreidt via oppervlakten, zoals geld. Veilig betalen staat wel voorop, zowel bij contant betalen als bij pintransacties. Leg dus het geld op de balie neer als u betaalt met bankbiljetten en munten. Zo voorkomt u handcontact met de kassamedewerker en wordt verdere verspreiding van het virus tegengegaan.  

Nederlandse aanpak

Welke aanvullende crisismaatregelen neemt de overheid nog meer?

  • Om de samenleving draaiende te houden, gelden voor mensen werkzaam in cruciale beroepen en vitale processen enkele uitzonderingen:
    • Zij kunnen gebruik maken van ‘noodopvang’ voor kinderen op school of kinderopvang.
    • Zij hoeven niet thuis te blijven bij milde verkoudheidsklachten of wanneer een gezinslid klachten heeft. Zij blijven thuis als zij zelf klachten met koorts hebben (overleg zo nodig met uw werkgever). 
  • Noodpakket voor banen en economie: tijdelijke financiële regelingen voor ondernemers en zzp’ers. Hierbij gaat het om tegemoetkoming inkomsten en salarissen, uitstel van belastingen en versoepeling van kredieten. Deze maatregelen geven ook deels steun aan de culturele en creatieve sector.
  • Verruiming van de rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs zodat supermarkten goed bevoorraad kunnen worden. 
  • Verruiming van de limiet van contactloos betalen met uw pinpas. Zo helpen banken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan want bij deze manier van betalen is het niet nodig om uw pincode in te toetsen. 
  • Er zijn diverse initiatieven in de samenleving die mensen helpen in deze periode. Zo heeft het Rode Kruis haar netwerk van burgerhulpverleners Ready2Help. Dat netwerk, bestaande uit ruim 70.000 mensen, komt in actie om de meeste kwetsbare mensen te informeren hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus.

Waarvoor is de lijst met cruciale beroepsgroepen?

Specifiek voor het nieuwe coronavirus is er een lijst van cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de coronacrisis. Ouders of verzorgenden in deze beroepsgroepen kunnen gebruik maken van noodopvang voor kinderen en voor hen kan de uitzondering voor gezinsquarantaine toegepast worden.

De lijst van cruciale beroepsgroepen geeft inzicht in de belangrijkste beroepen die we nu nodig hebben om de samenleving draaiende te houden – maar is niet alomvattend. Welke beroepen en/of functies daar precies onder vallen, is maatwerk.

Het is aan werkgevers, opdrachtgevers en werknemers om hierin juiste keuzes te maken. Deze lijst geldt voor de maatregelen die momenteel van kracht zijn.

Waarom verschilt de Nederlandse aanpak van het coronavirus met die van andere landen?

De WHO (World Health Organisation) geeft internationale richtlijnen die door elk land worden toegepast op de eigen situatie. De essentie van de aanpak in Nederland is: het virus maximaal controleren. Alle adviezen en maatregelen die in Nederland zijn afgekondigd, zijn hierop gericht. Veel maatregelen komen overigens overeen met wat onze buurlanden doen.

EINDE BERICHT
ZIE BERICHT RIVM (RIJKSINSTITUUT VOOR VOLKSGEZONDHEID EN MILIEU) 
VRAGEN & ANTWOORDEN NIEUW CORONAVIRUS (COVID-19)
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden

Reacties uitgeschakeld voor Coronamaatregelen alleen voor Coronabestrijding!/Voorkom politiestaat!

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.