[21]
Wat is de formele Israëlische rechtvaardiging voor de bombardementen?
Volgens woordvoerders van premier Netanyahu werd de oorlog hervat omdat Hamas ‘keer op keer weigerde onze gijzelaars vrij te laten en alle voorstellen afwees die waren gedaan door de Amerikaanse gezant Steve Witkoff en de Qatarese en Egyptische bemiddelaars’. Netanyahu’s regering wil de militaire operatie tegen Hamas verder opvoeren. De premier hield maandag meerdere veiligheidsvergaderingen met de leiding van het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten om het exacte moment van de aanval te bepalen.
Waarom gebeurt dit juist nu?
De aanvallen komen exact twee maanden na de ondertekening van de gijzelings- en wapenstilstandsovereenkomst, die destijds door de Amerikaanse regering van Joe Biden tot stand was gebracht met hulp van de aankomende regering van Donald Trump. Vorige week probeerde de regering-Trump het staakt-het-vuren te verlengen door een nieuw voorstel in te dienen. Maar de gesprekken in Doha liepen op niets uit en het Witte Huis meldde dat Hamas het voorstel verwierp.
Ondertussen wordt de militaire actie vanuit Israëlische politieke kringen toegejuicht. De extreemrechtse minister van Financiën, Bezalel Smotrich, stelde dat de hernieuwde strijd ‘volledig anders’ zal zijn dan voorheen.
Wat is er afgelopen nacht gebeurd?
De luchtaanvallen begonnen rond 02.00 uur lokale tijd op dinsdag. Het Israëlische leger (IDF) en de veiligheidsdienst Shin Bet verklaarden dat ze talrijke Hamasdoelen in de Gazastrook onder vuur namen. Volgens een Israëlische functionaris richtten de aanvallen zich op Hamascommandanten ‘op middelhoog niveau’, hoge politieke functionarissen binnen Hamas en de militaire infrastructuur van de groep. Volgens Israël gebruikte Hamas het staakt-het-vuren om nieuwe aanvallen op Israël voor te bereiden en zou het bezig zijn geweest zich opnieuw te bewapenen. Om Hamas te verrassen, hield het IDF het operationele plan strikt geheim binnen een kleine groep.
Wat is de reactie van Hamas?
In een verklaring zegt Hamas dat Israël de wapenstilstand bewust heeft verbroken, waardoor de resterende gijzelaars in Gaza nu aan een ‘onbekend lot’ zijn overgeleverd. Hamas roept de bemiddelaars op om Netanyahu verantwoordelijk te houden voor het schenden en beëindigen van de wapenstilstandsovereenkomst.
Volgens Hamas zijn bij de luchtaanvallen vrouwen, kinderen en ouderen gedood en zouden ‘hele families zijn weggevaagd’. Daarnaast beschuldigt Hamas Israël ervan inwoners van verschillende gebieden in Gaza te hebben bedreigd met de oproep om onmiddellijk te evacueren, omdat hun wijken zouden veranderen in ‘gevaarlijke gevechtszones’.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn sinds het begin van de oorlog op 7 oktober 2023 inmiddels meer dan 48.000 Palestijnen omgekomen. De aanvallen van afgelopen nacht zijn zeker niet de eerste sinds het begin van het staakt-het-vuren. ‘Er waren al 150 doden gevallen bij eerdere aanvallen.’
Hoe zijn de reacties elders?
Vanuit de hele wereld, ook vanuit Nederland, komen oproepen om de bombardementen te stoppen.
Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, Brian Hughes, legde de schuld bij Hamas: “Ze hadden de gijzelaars kunnen vrijlaten om het staakt-het-vuren te verlengen, maar kozen in plaats daarvan voor weigering en oorlog.”
De humanitaire coördinator van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden noemt Israëls hernieuwde aanval ‘onbegrijpelijk’. Volgens persbureau Reuters verklaarde Muhannad Hadi dat er ‘onmiddellijk een staakt-het-vuren moet worden hersteld’.
In Israël zelf heeft de oorlog overigens directe gevolgen: volgens de Israëlische krant Maariv is de geplande getuigenis van premier Netanyahu in een corruptiezaak uitgesteld vanwege de gevechten in Gaza.
EINDE